PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nou protocol per als punts liles de cara a les festes majors

S’està plantejant que els punts liles, que ara són voluntaris, siguin obligatoris en festes

Per Maria Lozano

Imatge sobre que fer en cas de violència masclista
Imatge sobre que fer en cas de violència masclista | Govern d\'Andorra

La secretaria d’Estat i Participació Ciutadana, juntament amb el ministeri d’Afers Socials ha activat un nou protocol per als punts liles no professionalitzats, ara que han arribat les festes majors. Així ho va anunciar ahir la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, que va explicar que el protocol es divideix en dos, segons si la víctima és major d’edat o menor.

Majors d’edat/ En el cas de les persones majors d’edat, el primer que cal fer és avaluar la situació de risc. Si és elevat, el punt lila s’encarregarà de trucar a la Policia. Les situacions amb risc elevat seran si l’agressor encara està present i continua agredint a la dona o al seu entorn, si hi ha hagut amenaces greus o si no se sap on és l’agressor. Si la Policia detecta la necessitat d’una intervenció sanitària activarà el SUM, com per exemple quan es detecten lesions físiques, psicològiques o alguna agressió sexual. El SUM activarà el codi lila, proporcionant atenció sanitària a la víctima, que es desplaçarà a l’hospital, s’enviarà una ambulància o s’activarà el cos de bombers per al transport sanitari. A més serà l’encarregat d’activar la Policia i valorarà la voluntat de la víctima de denunciar.
En el cas que no es detecti una situació d’emergència, però hi hagi una verbalització d’una situació de violència de gènere es trucarà al telèfon 181, que està actiu les 24 hores els 365 dies l’any, que podrà oferir suport a la víctima. En concret, s’orientarà sobre els recursos que hi ha i s’explorarà la situació de risc i es farà un pla de seguretat amb la víctima

Menors d’edat/ En el cas de les menors d’edat el protocol és una mica diferent, ja que la prioritat és que acudeixin a l’hospital, trucant al 116. Aquest s’ocuparà d’oferir l’atenció mèdica pertinent, avisar els progenitors o  tutors legals de l’infant i activar el cos de Policia.

Cadena a més, va explicar que mentre no arribin els equips especialitzats és important no deixar mai sola a la víctima i creure el relat, fer una escolta activa i deixar que la persona expliqui la situació de forma espontània, a més de fer-li sentir que no està sola. La secretària va fer una crida a què «les noies que gaudeixen de les festes majors ho puguin fer de manera lliure i puguin ser valentes per a denunciar en aquests punts liles» i va remarcar que «la festa major és de totes, i totes som lliures de poder gaudir-ne, sobretot amb respecte i tolerància i que poden acullir a aquests llocs en cas de necessitat». Sobre el fet de si aquests punts poden acabar esdevenint obligatoris, Cadena va remarcar que «ens ho podem arribar a plantejar» 

Violència de gènere/ Segons el protocol de Govern, ho són tots aquells actes de violència basats en el gènere que comporten o són susceptibles de comportar per a les dones danys o patiments de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica».  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT