Ordino
Azoulay visita Andorra pels 30 anys de l’entrada del país a la Unesco
La directora ha passejat per la Vall del Madriu-Perafita-Claror, la reserva de la Biosfera d’Ordino i l’Art Camp
La Vall del Madriu-Perafita-Claror, la reserva de la Biosfera d’Ordino i l’Art Camp han estat alguns dels escenaris que ha visitat avui la directora general de la Unesco Audrey Azoulay, amb motiu dels 30 anys de l’entrada d’Andorra en aquest organisme internacional. Azoulay també ha pogut conèixer els projectes que vinculen al país amb l’organisme internacional.
La visita ha començat a primera hora del matí amb la trobada de treball entre el cap de Govern, Xavier Espot, i la directora general de l’organització internacional a l’Edifici Administratiu del Govern. Seguidament, acompanyada de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, Azoulay s'ha desplaçat fins a Engolasters, on ha visitat el circuit de les Fonts, un espai natural que forma part de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
El Govern ha tingut l’ocasió d’explicar els projectes reconeguts per la Unesco, com les Falles de Sant Joan o el Ball de l’Ossa del Carnaval d’Encamp, declarats patrimoni immaterial de la humanitat. I alhora ha pogut exposar els projectes que volen optar al reconeixement de l’organisme, com la candidatura per posar en relleu l’art de construir murs en pedra seca, o bé la candidatura conjunta d’Andorra amb Espanya i França: «Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra».
En aquest sentit, Bonell ha assegurat que la visita d’Azoulay contribueix a reafirmar la identitat cultural del territori i ha celebrat que Andorra i la Unesco treballin conjuntament en la consecució d’aquests objectius. A més, ha incidit en la voluntat del Govern en prioritzar els projectes transversals amb major repercussió social, cultural i econòmica per a impulsar un teixit productiu entorn de la cultura.
El tram final de la visita ha estat a Ordino, on la directora general de la Unesco ha visitat la reserva de la Biosfera, la casa d’Areny-Plandolit i el projecte Art Camp, que anualment vincula Andorra amb l’organisme. Azoulay ha conegut de primera mà els projectes artístics explicats pels seus autors en una visita que ha acabat als jardins de l’Era Rossell davant l’escultura de l’Arbre de la Pau d’Hedva Ser, ambaixadora de la bona voluntat de la Unesco i padrina de l’Art Camp.
Una vegada ha finalitzat l’acte tant Azoulay com Bonell i la ministra d’Afers Exterior, Imma Tor, han respost a les preguntes fetes per part dels mitjans de comunicació. Per la seva banda, la directora general de l’organisme internacional ha destacat que «la cooperació i la participació d’Andorra a la Unesco és relativament recent». Azoulay ha afegit que «ha estat una col·laboració rica i considero que s’ha accelerat aquests darrers anys», fent referència a l’adhesió experimentada els últims anys amb la declaració del 2004 de la Vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni mundial.
Tor ha remarcat que aquesta visita demostra la importància de la Unesco pel país, així com la visibilitat que el Principat ha adquirit amb el pas del temps en aquest organisme internacional. «Amb Azoulay hem parlat de la natura, de la reserva de la biosfera, de la temàtica de les muntanyes de cara al canvi climàtic, que com bé sabeu és una de les prioritats del Govern en l’àmbit internacional», ha explicat la ministra d’Afers Exteriors.
La directora general de la Unesco i la ministra d’Afers Exteriors també han parlat de la intel·ligència artificial en educació i de la igualtat de gènere. Respecte al tema d’educació, Tor ha detallat que «un dels projectes està basat en la intel·ligència artificial i concretament en l’ètica de les neurociències». En particular, el que es vol fomentar és «l’aprenentatge de les noves ciències i tecnologies per les nenes», ha apuntat la ministra d’Afers Exteriors.
Per altra banda, Bonell ha comentat que «amb la visita hem pogut avançar en aquest dossier que té a veure amb els testimonis materials sobre el coprincipat i segurament, abans de setembre hi haurà una reunió informal amb els equips tècnics de la Unesco per poder acabar de treballar la candidatura i avançar».
En el parlament que ha fet Azoulay a Ordino, ha dedicat unes paraules als artistes que han format part d’Art Camp i ha explicat que «estava molt interessada en veure treballar a la natura i en què hi hagi tanta representació femenina, però sobretot que fins i tot amb tots els diferents orígens, tots tenen alguna cosa especial a dir».
Finalment, la directora general de la Unesco ha acabat amb un missatge de l’organisme, «ens dona l’esperança que hi ha coses molt més importants que la nostra diferència i que l’art és potser un dels únics llenguatges actuals que encara té impacte».