PUBLICITAT

Escaldes- Engordany

Andorra avança en l’acord d’associació amb la UE

Ahir es va celebrar la sisena ronda de negociació

Per El Periòdic

Imatge de les negociacions d’ahir.
Imatge de les negociacions d’ahir. | Govern d\'Andorra

Aquest dimarts es va celebrar a Brussel·les la sisena ronda de negociació de l’any entre Andorra i la Comissió Europea. En aquesta trobada els representants del país i de l’organisme europeu es van centrar a avançar aspectes relacionats amb el comerç i estadística, així com diversos capítols sobre regulacions tècniques, medi ambient, energia i transports.

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea i cap negociador d’Andorra, Landry Riba, ha fet balanç de les sis rondes de negociació celebrades la primera meitat d’aquest 2023. Durant aquest semestre Andorra i la Comissió Europea han tancat provisionalment l’annex 17 sobre propietat intel·lectual, l’annex 19 sobre protecció del consumidor, l’annex 23 de duana i nombrosos capítols dels annexos sobre regulacions tècniques dels productes.

El mes passat es va reprendre la negociació plurilateral sobre temes transversals i la part relativa a l’acord marc comú per Andorra, Mònaco i San Marino. Landry Riba va assegurar «crec que hem assolit l’objectiu de desbrossar el camí per a la negociació dels temes més complexos i sensibles, pels quals s’han apuntat opcions de negociació constructives i que ens permetran avançar. És important per a Andorra treballar durant l’estiu tant per preparar la tardor com per assolir, a nivell nacional, el màxim consens possible entorn dels temes més sensibles políticament».

Després de la ronda celebrada ahir, Riba compartirà l’estat d’avançament de les negociacions amb els actors econòmics i socials, seguint el procediment que es duu a terme cada vegada que se celebra una trobada amb la comissió. El calendari de la tardor preveu quatre rondes a partir del setembre, una per mes, fins al desembre, amb l’objectiu d’aprofitar la finestra d’oportunitat que ofereix la situació política actual.

PUBLICITAT
PUBLICITAT