PUBLICITAT

La Massana

La Copa del Món es marca l’objectiu d’assolir els 60.000 espectadors

L’organització ha fet una inversió d’1,4 milions d’euros i espera un retorn econòmic directe de sis milions

Per Pol Forcada Quevedo

Un instant de la roda de premsa, amb Olga Molné, Xavier Espot i Gerard Riart.
Un instant de la roda de premsa, amb Olga Molné, Xavier Espot i Gerard Riart. | Pal Arinsal

El restaurant Coll de la Botella va acollir ahir de la presentació de la 9a edició de la Copa del Món de BTT que tindrà lloc a l’estació Pal Arinsal del 22 al 27 d’agost. La cita comptarà amb novetats, però també amb l’objectiu de batre les xifres d’anys anteriors. La primera d’elles, els espectadors. En aquest sentit, el director general de l’estació i de la prova, Josep Marticella, va comentar que el repte d’enguany és arribar als 60.000. «Som la primera cursa del segon bloc del calendari del certamen, i això genera molta expectativa», va afegir Marticella indicant que «les previsions de reserves estan disparades». A més, la prova acollirà més de 700 riders procedents de 40 països. 

Per altra banda, el director general de l’estació va assenyalar que la inversió per a dur a terme la prova és d’1,4 milions d’euros, i que s’espera un retorn directe de sis milions.

Com s’ha esmentat, la programació començarà el dimarts 22 amb la Welcome Day, posteriorment els entrenaments i les classificatòries i, al cap de setmana, la majoria de les curses. En relació amb això, divendres seran les primeres, les de short-track (XCC). L’endemà tindran lloc les de descens (DHI) i diumenge tancaran la Copa del Món les de cross-country (XCO).

Pel que fa a la resta de novetats, la principal és la modificació del punt d’arribada de descens, que tot i mantenir gran part del recorregut, aquest finalitzarà al peu de la pista de Fontanals. «Penso que ha quedat un circuit molt maco, amb unes particularitats diferents del que teníem», va explicar Marticella. En afegit, per primera vegada hi haurà tres paddocks.

Segons van indicar en la presentació, els espectadors són una part fonamental. Per això, durant les jornades podran gaudir de diferents animacions i concerts, a banda de disposar de 17 opcions gastronòmiques majoritàriament de productes de km0. En aquest sentit, les graderies comptaran amb codis QR des dels quals el públic podrà fer la comanda i rebre el menjar a la butaca. A més, enguany s’obre per primer cop la totalitat de les activitats del Mountain Park, que se suma a les accions que ja es duien a terme com l’obertura de la part baixa del Bike Park amb preu reduït.

Una altra part important és el vessant solidari. Així, l’Open Cycling continuarà aquesta edició amb classes d’spining, on totes les inscripcions aniran destinades al Programa d’Acolliment Familiar. S’hi suma també l’Arrodoniment Solidari, acció que es va presentar fa unes setmanes i amb la qual es podrà arrodonir una compra, per exemple de menjar, que es destinarà a la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia.

En darrer lloc, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, va destacar que «la bicicleta és una de les claus de dinamització de la parròquia», i va recordar que la d’enguany serà la primera edició de la Copa del Món després de la integració de Pal Arinsal amb Ensisa. Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, va comentar que «és rellevant donar suport a aquest tipus d’esdeveniments, que s’ha consolidat i cada cop va creixent en quantitat i qualitat». Finalment, cal recordar que l’activitat ciclista continuarà el 28 d’agost, amb l’arribada a Arinsal de la tercera etapa de la Vuelta.

Mobilitat / Un dels punts clau de la cita és la mobilitat, que enguany s’ha volgut reforçar. En relació amb això, «des de fa dies l’equip de l’estació treballa amb el servei de circulació de la Massana i estan buscant espais on poder aparcar tots els vehicles per evitar que pugin fins a dalt, posant a disposició llançadores», va comentar Molné. S’ha tirat endavant un pla de mobilitat, i la línia L5 i L6 seran gratuïtes de divendres a diumenge, el bus comunal incrementarà les freqüències i el telecabina per pujar a l’estació estarà obert des de les 06.00 hores. 

Participació de casa / El president de la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC), Gerard Riart, va explicar que hi haurà sis corredors andorrans en la cita, tot i que «estem lluitant amb l’UCI per afegir un setè». En descens participaran Àlex Iscla i Arnau Graslaub amb l’objectiu de passar a la semifinal i, per tant, fer un top60. La resta de corredors són Xavi Jové i Kilian Folguera en cross-country, Nuno Gomes en categoria sub23 i, per primera vegada, hi haurà participació femenina amb Jèssica Cruz també en cross-country.

Prèvia Mundials / Aquesta novena edició serà el pas previ als Mundials de BTT que l’estació acollirà l’any vinent, igual que ja el va acollir l’any 2015. Aquesta cita «podríem dir que és el doble d’una Copa del Món», va assenyalar Marticella, «però moltes de les estructures, estratègies i mitjans de funcionament que estem definint per aquesta cita ja és en previsió dels Mundials», va afegir. Així doncs, la prova del 2024 comptarà amb els mateixos circuits que la Copa del Món del mes vinent «amb alguna modificació en base la utilització que en fem», va comentar el director general de Pal Arinsal i de la prova. En afegit, els Mundials vindran al Principat amb dues modalitats noves, l’e-bike i l’enduro. Per altra banda, el cap de Govern va explicar que «poder celebrar els Mundials acabaria de consolidar la plaça de la Massana, de l’estació i del país en conjunt com a lloc indefugible d’organitzar esdeveniments vinculats a la BTT».
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT