PUBLICITAT

El Govern qualifica d'il·legal la reducció dels consellers a Ordino

  • Estimació en part del recurs presentat contra el Comú perquè l'acord no compleix el termini
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Consellers del comú d'Ordino en una reunió del consell Foto: ORIOL LLAURADÓ

L'estimació en part, per part del Govern, del recurs d'alçada contra el Comú d'Ordino per la regulació que pretenia reduir de 12 a 10 els consellers impedirà aquesta modificació de la formació de la corporació parroquial almenys per a la propera legislatura. La raó principal per la qual el Govern ha acceptat part d'aquest recurs és perquè la modificació que pretenia el Comú d'Ordino per a les properes eleccions comunals concorria en una il·legalitat pel que fa al termini, i per una diferència de vuit dies. La llei 28/2007 de modificació de la llei del règim electoral i del referèndum, estableix que l'acord del comú «s'ha d'adoptar amb un any d'antelació a la celebració de les eleccions comunals següents», i per almenys vuit dies aquest requisit no està complert.

En concret si les properes eleccions són com a molt tard el 20 de desembre i l'acord pres per part del comú d'Ordino va ser el passat 28 de desembre, el termini fixat per la llei d'un any no es compleix per la diferència de vuit dies. El Consell de Ministres va aprovar ahir aquesta estimació de part del recurs «per no fer efectiva aquesta modificació per a les properes eleccions comunals», encara que sí que es podrà fer efectiu per a la legislatura que començarà a partir del 2014.

Per tot, el Govern va acordar que la frase del Decret del Comú d'Ordino que diu: «qüestió que podrà ser efectiva per a les properes eleccions comunals» vulnera la legislació i en conclusió, cal anul·lar-la. Tot i això l'Executiu conclou que la resta del text és plenament ajustada a dret i als fins que legitimen l'activitat administrativa.

El gabinet jurídic del Govern s'ha basat en l'article 60.2 de l'esmentada llei que diu que els consellers del comú «elegits conforme a aquesta Llei, podran modificar el nombre de consellers de comú (…) sempre que aquesta modificació sigui aprovada per 2/3 parts dels seus membres. Perquè aquest acord tingui efecte per a les eleccions següents, s'haurà d'adoptar amb un any d'antelació a la celebració d'aquestes».

El Govern ha resolt aquesta qüestió en el termini fixat per la llei (de tres mesos) ja que el recurs es va interposar el passat mes de gener.

El decret de reducció del nombre de consellers, de 10 a 12, es va aprovar amb els vots de la majoria comunal del dos consellers de l'Alternativa. Val a dir que aquests dos vots van ser clau, ja que per tirar endavant la modificació del Consell del Comú és necessari que aquesta sigui aprovada per dues terceres parts dels seus membres. Aquell dia faltava un conseller de l'ACO, de manera que aquest grup no sumava els vuit vots necessaris. El motiu de l'acord argumentat per la majoria va ser el de retallar les despeses comunals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT