PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Arieja vol ser un destí turístic per Andorra i no «una zona de pas»

Una delegació francesa s'ha reunit avui per exposar la seva oferta a diferents institucions del país

Per Alex Montero

Membres de la delegació d'Arieja, avui a l'ambaixada de França a Andorra.
Membres de la delegació d'Arieja, avui a l'ambaixada de França a Andorra. | Ambaixada de França a Andorra

L’ambaixada francesa a Andorra la Vella ha rebut avui a una delegació de l’Arieja, entre la que s'ha trobat l’alcalde d’Acs-dels-Tèrmes, Dominique Fourcade; l’alcalde de Tarascon, Alain Sutra, o la presidenta de la Cambra de Comerç, Josiane Gouze-Faure. Sota l’objectiu d’exposar la seva oferta de turisme, la delegació creu necessària una «col·laboració transfronterera amb Andorra en l’àmbit del turisme», ja que, segons ha mencionat Sutra, «hi ha molts ciutadans del país que passen per l’Arieja per anar a Tolosa, però no es queden mai i desconeixen els atractius de la zona», posant d’exemple la seva combinació de natura amb la gastronomia i les tradicions pirinenques. A més, l’alcalde de Tarascó ha afirmat que és una situació que anirà a pitjor: «Amb les desviacions d’Acs-dels-Tèrmes i la que hi haurà a Tarascó, el trajecte serà cada vegada més curt», afegint, però, que s’espera el mateix per part d’ells i també baixin «més enllà del Pas de la Casa».

Seguint aquesta línia, Fourcade ha posat en relleu també l’àmplia oferta cultural amb la que l’Arieja compta: «Cada poble compta amb el seu propi festival i en algunes zones inclús tenim una àmplia oferta d’esports d’aventura amb activitats com ràfting», o el turisme industrial, on destaca la producció de talc.

Tot i això, l’alcalde d’Acs-dels-Tèrmes ha anat més enllà i ha assenyalat directament un dels factors que perjudica directament el turisme de l’Arieja: el contraban de tabac. Segons aquest, no es tracta només de la imatge que donen cap a l’exterior, sinó que també «perquè posen en perill les persones, sigui per la manera de conduir o perquè porten armes a sobre». Una afirmació secundada per la presidenta de la Cambra de Comerç, qui també ha mencionat com a dificultat afegida la mala connexió viària entre Andorra i l’Arieja: «És més que necessari millorar aquesta connexió entre els dos països i inclús es podria mirar de posar en marxa un tren que funcionés amb hidrogen». La delegació també ha mencionat el fet que no hi hagi un enllaç entre el Principat i l’estació de l’Ospitalet, una situació que també ajudaria «a millorar aquesta problemàtica».

Precisament va ser Gouze-Faure qui també ha pres la paraula per parlar de la situació dels temporers a França, dels quals una àmplia majoria es va veure obligada a marxar del país després de la pandèmia de coronavirus. «Compartim amb Andorra la manca de mà de treball en l’hostaleria, però el problema que tenim nosaltres és que quan trobem als treballadors no sabem on allotjar-los», ha esmentat Gouze-Faure. Tanmateix, aquesta ha declarat que «ja han tingut contacte amb la Cambra de Comerç», amb la intenció, a més, de reunir-se pròximament amb el Govern, els diferents comuns del Principat i Andorra Turisme. «La nostra intenció és buscar sinergies amb els diferents grups empresarials del país i posar fi a aquesta problemàtica», ha finalitzat la seva intervenció la delegació francesa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT