PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ucraïna és el nou membre de l’estatus de Geòrgia

Darrer dia de la 48a Sessió de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia

Per El Periòdic

Imatge de la 48a Sessió de l’Assamblea Parlamentària de la Francofonia a Tbilisi.
Imatge de la 48a Sessió de l’Assamblea Parlamentària de la Francofonia a Tbilisi. | Consell General

La delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) participa avui en el darrer dia de la 48a Sessió de l’ARF que s’està celebrant des de dimarts, 4 de juliol, a Tbilisi, Geòrgia. En els darrers dies s’han aprovat diverses resolucions importants, com ara l’adhesió d’Ucraïna com a membre observador i el canvi d’estatus de Geòrgia, que ha passat de ser membre observador a membre associat de l’APF. També s’han aprovat la presentació de la candidatura de l’APF a l’estatus d’observador a l’Organització de les Nacions Unides.

La missió andorrana l’encapça Marc Magallon, acompanyat de Núria Segués i Pere Marsenyach. Al llarg de les sessions, van tenir lloc diverses reunions i comissions, amb la presència dels membres de la delegació andorrana.

Magallon va participar a la Comissió Política que l’APF; Segués va prendre part de les reunions de la Xarxa de Dones Parlamentàries i de la Xarxa de Joves Parlamentaris i també va ser present en la Comissió d’Educació, Comunicació i Afers Culturals, mentre que Marsenyach va assistir a les reunions de la Comissió d’Afers Parlamentaris. Durant el debat general sobre La mobilitat al món francòfon, Magallon va destacar que «la Francofonia inclou països i regions on la llengua francesa és parlada i compartida per milions de persones. Això proporciona un terreny fèrtil per a la mobilitat i els intercanvis entre els països francòfons, ja que el domini de la llengua francesa facilita els viatges». A més, va assegurar que el domini del francès permet a les persones establir-se, estudiar o treballar més fàcilment en diferents països de parla francesa, creant així una mena de xarxa lingüística que promou la mobilitat de les persones i enfortir els vincles entre països.

Pel que fa als projectes de resolució que s’aprovaran durant el dia d’avui, destaquen la promoció de l’ús del francès, l’adhesió als Principis comuns d’assistència als parlaments de la UIP, l’impacte del canvi climàtic als territoris insulars, costaners i riberencs o la promoció de l’opció educativa per a les nenes. La 48a Sessió de l’APF compta amb la participació d’aproximadament 200 parlamentaris de les quatre regions de la Francofonia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT