PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sis consells de la Policia per a evitar robatoris durant les vacances

La Policia avisa d’aspectes a tenir en compte durant l’estiu

Per El Periòdic

Imatge de dues persones revisant un senyal fet a la porta.
Imatge de dues persones revisant un senyal fet a la porta. | Policia d\'Andorra

Estiu és sinònim de vacances i de si es pot, marxar uns dies fora de casa. Des de la Policia han fet unes recomanacions sobre certs aspectes que s’han de tenir en compte. 

Actualment, un dels mètodes més emprats pels lladres és el de marcar les portes. Acostumen a ser bandes organitzades i especialitzades en furts amb força a domicilis que entren als edificis i col·loquen a les portes dels pisos uns senyals transparents. Poden ser fragments de plàstic o bé fils de cola o silicona que fixen entre el marc i la porta. Els poden posar a la part superior o a l’interior, on és més difícil veure’ls. 

Uns dies després, i fins i tot l’endemà mateix, els lladres tornen i verifiquen els marcadors. Si són a terra o els fils de cola s’han trencat, els delinqüents entenen que hi pot haver algú a casa i descarten el furt. En canvi, si els marcadors transparents estan intactes, interpreten que en aquell domicili no hi ha ningú, forcen el pany i entren. 

En cas de detectar-se aquests marcadors a la porta de casa o a la d’algun veí, truquin al 110 o al 872 000 al més aviat possible. 

Si en tornar a casa després d’uns dies fora i, en el moment d’obrir la porta, veuen que han estat objecte d’un furt amb força, avisin immediatament, intentin mantenir la calma i no tocar res per a no alterar l’escenari. 

Si saben que els seus veïns no són a Andorra i senten sorolls provinents d’un pis que hauria d’estar buit, truquin a la Policia. 

Finalment, tot i que avui dia els malfactors compten amb material per obrir els panys de les portes en pocs segons i sense deixar rastre, sempre es recomana tancar la porta amb doble volta de clau. 

Sis consells/ Durant les vacances es poden minimitzar els riscos si es prenen les següents precaucions. En primer lloc, es recomana no fer difusió a les xarxes socials sobre la intenció de marxar, ni tampoc de la durada de les vacances. Es recomanable compartir fotografies del viatge a la tornada. En segon lloc, tancar bé amb clau i en cas de tenir alarma, activar-la. Seguidament, no deixar joies o peces de valor a la vista i, per norma general, no guardar diners, joies ni objectes de valor al domicili ni en terrasses sense tancament. Les claus no s’han d’amagar mai sota la catifa de l’entrada ni a la bústia, en testos o a les caixes de comptadors, ja que poden ser localitzades amb relativa facilitat pels lladres. També és recomanable no desconnectar totalment  l’electricitat perquè el timbre de la porta desconnectat és un indici d’absència. I, finalment, en absències llargues, és aconsellable demanar a algú de confiança que comprovi l’estat del domicili. I si es pot, és convenient deixar-li un número de telèfon perquè el pugui localitzar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT