PUBLICITAT

Encamp

FEDA tira endavant una nova línia elèctrica entre Encamp i Grau Roig

Aquesta permetrà «triplicar la capacitat de transport d’electricitat»

Per Alex Montero

El director general de FEDA, Albert Moles, i el director de projectes d’enginyeria, Adrià Arasa..
El director general de FEDA, Albert Moles, i el director de projectes d’enginyeria, Adrià Arasa.. | FEDA

FEDA ha posat ja en marxa una part de la nova línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig, la qual substituirà la línia actual obsoleta i multiplicarà la seva capacitat per 1,5, amb un cost de 18 milions d’euros i un abastiment fins a 18 quilòmetres i 69 pilones. Segons ha explicat el director de projectes d’enginyeria, Adrià Arasa, «aquesta nova línia donarà resposta a l’increment actual del consum d’electricitat amb l’augment de les calefaccions i els vehicles elèctrics, a més de permetre incorporar el transport d’energies renovables».

El projecte està conformat per quatre fases, amb previsió de finalitzar-lo al novembre, i sent la primera d’aquestes la corresponent a la presentada ahir. La seguiran en la seva activació les línies de Grau Roig a Ransol, la de Ransol a la Gonarda, i la de la Gonarda a Encamp. Tot i això, el director general de FEDA, Albert Moles, ha matissat que «tota la infraestructura ara està situada en un espai públic i els treballs han estat d’una gran complexitat perquè la posada s’ha fet conjuntament amb l’antiga línia en funcionament», un fet que ha suposat una sèrie de «treballs tècnics i organitzatius quant a l’explotació complexos per procurar que el servei no tingués afectacions i cap client es quedés sense subministrament». Una precaució que també es va tenir en compte amb la fauna i flora dels voltants, destacant Arasa que «ja s’han començat els treballs de rehabilitació ambiental, així com la retirada dels petits residus que puguin quedar arran de l’extracció de les bases de les pilones de la línia antiga i unes tasques de sembra per retornar el terreny a l’estat original».

Tanmateix, també permetrà «triplicar la capacitat de transport d’electricitat actual», ha expressat  Moles, tot i que ha indicat que cal continuar treballant «en millorar la connexió amb els colls de botella internacionals, especialment amb Espanya», amb previsió de «renovar la línia que connecta amb el país veí des de la frontera del riu Runer fins a Adrall». El director de FEDA ha volgut aclarir, però, que «les negociacions amb Espanya no es troben del tot tancades, per la qual cosa encara no veurà la llum fins d’aquí tres o quatre anys». En relació amb la inversió que suposaria el projecte, es desconeix a causa del encara no tancament de l’execució.

Primer semestre amb beneficis

Qüestionat pel tancament del primer semestre de la companyia elèctrica, Moles ha afirmat que «a poc a poc» s’estan recuperant les xifres que es registraven abans de l’encariment dels preus a causa de la guerra d’Ucraïna: «Hem de mirar cap endavant, no sabem què hi haurà aquest estiu, ni tampoc l’hivern vinent, però l’expectativa és que sigui complicat», ha finalitzat la seva intervenció el director general de FEDA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT