PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El preu de l'habitatge és el principal problema de la població andorrana

L'observatori sociològic de l'AR+I inclou també la gran preocupació pels salaris i el cost de la vida

Per Joan Jiménez

Joan Micó, coordinador de l'AR+I, durant la presentació de l'estudi.
Joan Micó, coordinador de l'AR+I, durant la presentació de l'estudi. | AR+I

El departament de sociologia de l'Àrea de Recerca i Innovació (AR+I) ha presentat avui l'Observatori del primer semestre d'aquest 2023. Aquest estudi que es divideix en quatre branques com els principals problemes del país, la situació econòmica, la salut mental i la conciliació entre la vida laboral i personal de les persones.

En la primera part de l'estudi sobre les principals problemàtiques d'Andorra, la mostra enquestada ha assenyalat, de forma molt significativa i exponencialment, el problema de l'habitatge com a principal dificultat que pateix la població del Principat. Amb un 67,3%, l'habitatge és el problema més significatiu que destaca la mostra enquestada, superant àmpliament al segon problema més seleccionat, que són els salaris que es perceben amb un 17,8%.

Aquest destacament i diferenciació del problema de l'habitatge envers les altres problemàtiques esmentades és un fet històric, segons els registres de l'estudi, ja que des de l'any 2004 no hi havia un senyalament tan destacat de quina era la principal dificultat per la qual travessen els andorrans en el seu dia a dia. Aleshores, la problemàtica més destacada era el trànsit amb un 80% de la mostra enquestada qui indicava la mobilitat com a principal problemàtica nacional.

En aquest primer semestre de 2023, si es realitza una agrupació per temàtiques de les diverses dificultats que s'han esmentat a l'estudi, es comprova que les principals preocupacions de la població nacional són el preu de l'habitatge, els salaris i l'elevat cost econòmic del nivell de vida amb un 70,8%, superant àmpliament al segon conjunt més seleccionat per la mostra que fa referència a les prestacions socials, les pensions i la sanitat amb un 17,6% del total.

Durant la presentació, el sociòleg i coordinador de l’estudi, Joan Micó, ha declarat que, una dada significativa que també s’ha extret de l’estudi, seria que «el personal administratiu, des de fa uns anys, la percepció de la seva situació ha empitjorat. Persones que treballen en sectors com l’hosteleria, comerç, gent que treballa els caps de setmana, amb més proporció de persones no andorranes, hi ha aquesta divisió» de percepció individual.

PUBLICITAT
PUBLICITAT