PUBLICITAT

¿L'adéu a Aixovall?

  • El Govern té la intenció de deixar de pagar el lloguer a partir l'1 de gener de l'any vinent
  • 110 equips entrenen i juguen cada setmana en el camp lauredià, sobretot durant l'hivern
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una instantània de fa fa dos anys, en un cap de setmana en el qual es van haver de suspendre tots els partits que s'havien de jugar al Camp d'Esports Aixovall a causa de la neu Foto: TONY LARA

Feia temps que no se sentia parlar del cas del lloguer del Camp d'Esports d'Aixovall, però el cert és que la polèmica s'ha reobert arran de les reunions que s'han produït en els darrers dos mesos després d'un temps d'inactivitat al respecte. I dites reunions han generat notícies gens alentadores per al futbol del Principat. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC D'ANDORRA, el Govern vol deixar de pagar les mensualitats pel lloguer de la instal·lació laurediana a partir de l'1 de gener de l'any que s'apropa.

El terreny del Camp d'Esports forma part d'una propietat privada per la qual l'Executiu va estar pagant poc menys de 30.000 euros a l'any durant el quart de segle que hi havia de contracte, fins que va expirar el 31 de desembre del 2004. Les dues parts van tractar la renovació, però les negociacions no van arribar a bon port –pel preu del lloguer i pels anys de durada– i des de llavors els equips andorrans han continuat fent servir Aixovall com casa seva i el Govern ha anat ingressant els diners en la Batllia.

Aquesta situació tan estranya s'ha perllongat fins a dia d'avui amb negociacions intermitents sense entesa, però sembla que el guió pot canviar, i radicalment, en les properes setmanes. Si el Govern no continua pagant per un lloguer –més que caducat– i la Federació Andorrana de Futbol (FAF) no se'n fa càrrec, en el pitjor dels casos pot derivar en l'adéu definitiu a Aixovall. Fins fa no res semblava ser un desenllaç pràcticament impossible, ara s'ha convertit en probable.

De fet, l'estira i arronsa entre el propietari dels terrenys, René Pujol, el seu representant, Carles Cervós, i el Govern ha passat a afectar de manera directa a la FAF i per això s'han produït converses amb l'ens que regula el futbol del Principat, per alertar de les intencions de l'administració central de deixar de pagar.Tot just ara, quan s'apropa l'equador de la temporada 2013-2014, amb totes les competicions a mig camí.

LA CUINA DEL FUTBOL / Aixovall és el centre neuràlgic del futbol del país. La cuina del futbol. Allà es manega tot en l'esport rei tricolor, tots els dies de la setmana i un mínim de sis hores cada dia. El fan servir 110 equips. 80 són de la base dels clubs de la Lliga Nacional més els 23 sèniors que conformen la Primera –vuit equips– i Segona Divisió –quinze–, a més del primer equip del Futbol Club Andorra, el juvenil, l'infantil i l'aleví, i els equips de l'Enfaf sènior femení, aleví infantil femení i aleví masculí.

Cada dia d'entre setmana hi ha entrenaments de sis de la tarda fins a la mitjanit, fraccionats per hores i en molts dels casos dividint el terreny de joc en dues o tres parts perquè tothom pugui entrenar, encara que sigui compartint el camp. I el cap de setmana s'hi juguen 51 partits. D'aquí que la instal·lació estigui tan malmesa i no es pot arreglar perquè el propietari no vol, mentre no hi hagi un contracte de lloguer.

NO HI HA UNA ALTERNATIVA / Si el Camp d'Esports d'Aixovall desapareix no hi ha una alternativa a curt termini perquè l'hivern i la neu ja s'han instal·lat al país. Això suposa que el terreny de joc d'Ordino difícilment es podrà fer servir amb assiduïtat. Alàs no deixa de ser una instal·lació fora del país i a una distància no menyspreable –en cotxe hi ha entre un quart i mitja hora des de la frontera del Riu Runer– que per als equips de la base és tot un problema. I queda l'Estadi Comunal, aquell que no fa gaires anys estava tan superpoblat que mai tenia la gespa natural en condicions.

De cara al futur, si les previsions es compleixen, a partir del setembre de l'any vinent hi haurà també l'Estadi Nacional, però el futbol només el podrà fer servir per als partits de selecció ja que continuarà sent –com fins ara– la casa de la família del rugbi.

Fa tot just un any, la consellera del PS Rosa Gili va preguntar al Govern com estava la situació d'Aixovall i la resposta va ser que en aquell moment s'estava negociant un nou contracte de lloguer amb el propietari i que hi havia una bona voluntat per les dues parts per tancar l'acord. Avui, 4 de desembre del 2013, el tema continua igual que fa un any, que quan Albert Pintat era Cap de Govern i que quan manava Marc Forné. L'1 de gener vinent, però, el futbol potser ja no tindrà cuina. I en un rebedor, ja sigui Alàs, Ordino o el Comunal, no es pot fer cap àpat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT