PUBLICITAT

Pablo Urcelay Copropietari de la formatgeria Casa Raubert

«El procés d’elaboració varia segons el formatge»

Per Alex Montero

Pablo Urcelay i Lucía Fernández, propietaris de Casa Raubert.
Pablo Urcelay i Lucía Fernández, propietaris de Casa Raubert.

Consolidada com l’única formatgeria d’Andorra que elabora productes artesans, Casa Raubert guarda els seus orígens en el segle XVI. Avui dia, es troben al front d’ella Pablo Urcelay y Lucía Fernández, dos mestres formatgers que s’encarreguen de velar perquè la senzillesa i la tradició ramadera de la família quedi reflectida en cadascun dels seus productes. 

–D’on neix Casa Raubert? Imagino que hi ha tota una història darrere. 
–Casa Raubert té els seus orígens al segle XVI, a una tradicional casa pairal dedicada a la ramaderia, l’agricultura, la venda de bestiar i el pasturatge. Pel que fa a la nostra formatgeria, va néixer ara  fa cinc anys de la mà de Joel Font, mentre que la meva companya Lucía i jo vam començar fa un any i mig. Va ser tot just després de deixar l’hostaleria quan ens vam fer càrrec de la formatgeria i ens vam embarcar en aquest apassionant projecte.

–Com és el procés d’elaboració dels seus formatges?
–Els processos d’elaboració varien en funció del formatge que produirem en aquell moment. En alguns es pasteuritza la llet, uns altres porten uns ferments específics, alguns van premsats, també hi ha diversos tipus de qualls... com veus, hi ha multitud de processos diferents, però sens dubte el més complicat és el control del PH, de graus ‘dorming’ i les temperatures de les elaboracions.

–I què diria que és el que els hi diferencia de la competència? A banda de l’artesania dels seus productes, clar.
–La principal diferència amb altres formatges de pastor és que les nostres ovelles són de raça Assaf, una de les espècies més valorades i apreciades per la qualitat de la seva llet. A més d’aportar un sabor especial i diferent, ofereix nombrosos beneficis per a la salut, ja que conté un 20% més d’omega -6 i menys grases saturades.

–Quin tipus de productes podem trobar a Casa Raubert? Alguns dels seus formatges tenen inclús noms molt característics. 
–Sí, tots tenen noms relacionats amb la tradició ramadera d’Andorra, un gran treball i tret distintiu que hem heretat de Joel. Pel que fa als diferents tipus de productes, nosaltres fem des de frescos com els iogurts, pasteuritzats com el Boiga i el Creuat, o de llet crua d’ovella i de vaca ressò com són l’Orri, el Conlloc, el Lligat...

–Suposo que és tot un mèrit i un honor ser l’única formatgeria d’Andorra en oferir productes artesans.
–Sí, estem molt orgullosos de la feina que estem fent, encara que això ens generi molta pressió per intentar estar a l’alçada del país.

–A més, també ofereixen visites guiades a les seves instal·lacions. Com va sorgir aquesta idea?
–Ha estat un fet totalment involuntari. Estem tan orgullosos de la formatgeria que ens encanta ensenyar-la quan algú ens ve a visitar, a més que també és un aparador fantàstic per mostrar tots els productes. És per aquest motiu que oferim un tast i així la gent compra el que realment els ha agradat més.

–Quina ha estat la resposta del públic andorrà al seu negoci? Inclús venen turistes a provar els seus productes.
–El nostre recorregut no és que sigui molt gran, però sí que hem heretat un gran treball anterior. Per part nostra hem posat molt esforç per estar a l’alçada i mica en mica anem recollint els fruits. Sentim que cada dia som més coneguts dins d’Andorra. Pel que fa als turistes, és molt gratificant la quantitat de visites que podem arribar a tenir. Molts d’ells venen gràcies a les oficines de Turisme, cadenes hoteleres que ens envien gent diàriament, guies del país que ens porten a grups de gent, gent anònima que ja ha vingut i recomana la nostra casa a familiars o amics... Creiem que, ara per ara, estem anant per un bon camí i és per aquí per on volem continuar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT