PUBLICITAT

Carlota Jover Cap de la colla castellera de Madrid i vicepresidenta del Cercle Català de Madrid

«L’objectiu de la colla castellera és fer difusió de la cultura catalana a Madrid»

Per Sònia Lecha

Imatge de la colla castellera de Madrid.
Imatge de la colla castellera de Madrid.

Carlota Jover és la cap de la colla castellera de Madrid i vicepresidenta del Cercle Català de Madrid. El pròxim dissabte 3 de juny és la Diada Castellera Internacional a Andorra i els castellers de Madrid assisteixen com a colla convidada. L’actuació serà a les 17.00 hores a l’avinguda Meritxell, a l’alçada on estan les lletres d’Andorra. És per això que des d’EL PERIÒDIC l’hem volgut entrevistar per a conèixer millor la història d’aquesta entitat. Jover forma part de la colla castellera perquè fa uns anys va anar a Paris a veure a una amiga seva i li va explicar que havia començat a formar part dels castellers de Paris, els geperuts. Estar en un grup així és una manera de conèixer noves persones fora de la feina i d’integrar-se millor a la ciutat. A Jover li va cridar l’atenció i quan es va formar la colla castellera de Madrid no va dubtar a voler-ne formar part.  

–Com es va formar la colla castellera de Madrid?
–Sorgeix del Cercle Català de Madrid i d’un grup de catalans del Facebook. Aquests es van posar d’acord, van dir que seria una bona idea fer castells a Madrid i una sèrie de persones es van reunir per a fer-ho. A la primera reunió van ser unes vuit persones, després dels primers assajos van passar a ser una vintena i hem anat creixent fins ara.

–La colla va néixer el 21 de gener de 2017 com una secció del Cercle Català de Madrid. Ens podria explicar en què consisteix aquest cercle?
–És una institució, ara ha fet 70 anys, que neix per a agrupar als catalans que hi ha a Madrid. L’època i els objectius del principi eren diferents, però actualment fa difusió de la cultura catalana a Madrid i la finalitat és fer de pont entre Madrid i Catalunya per a millorar l’enteniment de les dues cultures i societats. 

–L’arribada del coronavirus els va afectar com a colla?
–Sí, vam deixar de poder fer castells durant molts mesos. A Madrid vam tardar molts mesos a poder tornar a començar. També ens va afectar perquè gran part de les persones que fan castells amb nosaltres, són estudiants que estan aquí d’intercanvi i gent que venia aquí a treballar, llavors quan va deixar d’haver-hi feina presencial a Madrid i intercanvi d’estudiants, va baixar bastant el nombre de persones. Quan ho vam reprendre érem bastants menys que quan ho havíem deixat a causa de la pandèmia. L’important és que hem anat recuperant part de les persones.

–Quanta gent forma part de la colla castellera de Madrid? Tots són catalans? Els que són de fora d’on són? Com han agafat aquesta afició?
–Tenim un centenar de persones apuntades, però no tots són igual d’actius. Ara per a anar a Andorra en serem una seixantena. Actualment, som la meitat catalans i dins d’aquests compto persones que són descendents de catalans ques’han criat a Madrid o han vingut de molt petits i, a part d’això, més o menys la meitat són de Madrid, d’altres llocs d’Espanya o d’Europa que viuen a la capital d’Espanya. Tenim italians, anglesos… La colla és una manera d’integrar-te a la ciutat i de fer amics fora de la feina. Cadascun per raons diferents, per exemple, tenim un noi de Cuenca que quan estava vivint a Itàlia va escoltar un pòdcast de castells i va dir «que interessant». Quan va venir a treballar a Madrid, va venir al grup de castellers i va comentar que «havia escoltat un pòdcast sobre castells i em va cridar l’atenció. M’agradaria saber de què va això». Moltes vegades també és per amics d’amics que s’acaben unint. 

–Quan són els assajos?
–Són els dimecres a les 19.00 hores i els divendres a les 19.30 hores al nostre local al carrer de Teniente Muñoz Díaz, número 21. 

–Quina és l’actuació més especial que han fet fins al moment?
–La més especial va ser l’actuació de Granollers de l’any 2017 que vam fer els primers tres castells de sis. Quan aconsegueixes fer aquests castells es considera que has fet una actuació completa. 

–El pròxim dissabte 3 de juny hi ha la Diada Castellera Internacional a Andorra, un esdeveniment on actuen com a colla convidada. Com afronten aquesta actuació?
–L’afrontem amb moltes ganes, ens fa molta il·lusió perquè és la primera actuació que fem fora d’Espanya. A més, portem un castell que no hem fet mai que és el pilar de quatre aixecat per sota i un altre que encara no l’hem fet aquesta temporada que és el 4d6. Tenim moltes ganes de poder venir a Andorra i fer els castells que portem preparats.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT