PUBLICITAT

Daniel Vosseler Candidat a l'alcaldia de Barcelona

«Volem expulsar el populisme i recuperar la ciutat de Barcelona»

Per Alba Cladellas Riera

Daniel Vosseler és candidat a l’alcaldia de Barcelona per Barcelona Ets Tu, un partit sense polítics, format per empresaris autònoms i professionals de petites i mitjanes empreses. El seu partit té l’objectiu de fer fora de l’Ajuntament a Ada Colau i tornar la ciutat comtal al que era fa uns anys.
Vosseler, advocat i director i fundador de Vosseler Abogados, és un gran amant d’Andorra, país que visita sovint des de fa molts anys i on sobretot busca desconnexió i bones pistes d’esquí, a més d’anar de compres. En liderar una proposta diferent per a una ciutat veïna com és Barcelona i per la seva relació amb el país, des d’EL PERIÒDIC hem volgut conèixer detalladament la seva proposta.

–Vostès són un partit format per professionals de diferents sectors i no per polítics de professió. Com neix Barcelona Ets Tu?
–El partit neix pel sentiment de pertinença a la ciutat de Barcelona i pel nostre compromís inequívoc amb la nostra gent veient a l’horitzó el que implicaria un model basat en el populisme. I això és el que veiem ara a la ciutat amb la davallada, desequilibris socials... els pitjors de la democràcia. Això feia necessari impulsar una candidatura des de la societat civil amb ADN barceloní per a donar resposta al que és Barcelona. El partit està format per autònoms i professionals de petites i mitjanes empresesi ens acompanya gent del sector públic i jubilats que amb la seva experiència ens donen molt talent. A més, som un partit municipalista, el vot es queda a casa, ja que només responem als interessos dels barcelonins. No tenim ni tindrem un germà gran a escala autonòmica o estatal. La nostra manera d’organitzar el partit és fer-ho amb mandats temporals de 10 anys per a poder tenir temps d’explicar i desenvolupar un projecte.
 
–Què els va portar a crear un partit i presentar-se a les eleccions municipals que se celebraran aquest diumenge a la ciutat comtal?
–Tot va venir quan vam entendre que la política havia fracassat a la ciutat de Barcelona, la ideologia ha devorat la ciutat i davant de la fallida dels polítics hem impulsat una candidatura transversal des de la societat civil; i dic transversal perquè ve dels 73 barris. S’han d’engegar els motors de gestió i deixar l’activisme.

–Van néixer com un partit anti-Colau, però ara tots els partits s’han sumat al carro i es mostren en contra de l’actual govern municipal...
–Jo realment no soc anti res, però el que sí que és cert és que nosaltres no som compatibles amb cap de les polítiques que ha desplegat el mandat populista de l’Ada Colau. Per això des de la nostra creació se’ns ha batejat com els anti Colau. Ara tots han pujat al carro de l’anticolauisme, però tots han pactat amb ella en algun moment o altre. Junts és el partit que més ho ha fet, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) li ha aprovat els quatre pressupostos i el Partit Socialista de Catalunya (PSC) que ha estat la seva aliança natural. Aquí han governat els dos durant vuit anys i han portat a Barcelona als pitjors registres socials de la història de la democràcia amb un 32% de persones al llindar de la pobresa i no hi ha hagut oposició. Barcelona no ha tingut cap veu política en contra del govern municipal en vuit anys.


–En ser un partit de no polítics aporten coses diferents a la ciutadania de Barcelona. Quin és el seu valor diferencial com a partit?
–Tot és diferent. Aquest és un partit basat en la gestió i desconnectat de la ideologia que és el que realment ha perjudicat la ciutat. Aquí tenim gent de dretes, esquerres, independentistes i constitucionalistes. Tots han deixat de banda les qüestions ideològiques per a centrar-se a edificar una nova Barcelona basada en els principis dels autònoms i les pimes que són la meritocràcia, la igualtat d’oportunitats i les polítiques d’esforç. Aquí només parlem de mandats de gestió i de grans projectes per a la ciutat de Barcelona.

–Què creu que necessita canviar Barcelona?
–Ada Colau només ha governat pels seus. Tots els alcaldes, millors o pitjors, han sigut alcaldes de consens que han volgut governar per als barcelonins, Ada Colau no. Ha fet activisme pur i ha creat una ciutat al seu gust i pels seus. Barcelona està sotmesa a interessos diferents de la mateixa Barcelona, per això aguanta al capdavant del Consistori. Ella s’ha adonat que amb aquest 20% que té governa la ciutat i ho fa només pels seus. S’ha desconnectat del 80% de la població, de la immensa majoria de barcelonins. I, com la resta de polítics no fan res pels intercanvis d’interessos ja sigui amb la Generalitat de Catalunya, l’estat, les diputacions o totes les administracions, els barcelonins estem en una contínua derrota. La realitat del govern de Colau és: 32% de la població al llindar de la pobresa, 10.000 sense sostre, 2.000 d’aquests indigents pernoctant al carrer, som la meca de les okupacions, som també el centre del crim a tot l’estat espanyol, som la ciutat espanyola on han tancat més empreses, hem retrocedit 20 anys en població activa, tenim un preu mitjà de lloguer de 1.100 euros, ha destrossat el camp de la construcció a la ciutat de Barcelona promovent les normes del 30% d’habitatge nou destinat a vivenda social fet que ha provocat que no es construís a la ciutat. I això va fer que l’any passat marxessin 133.000 persones, la majoria joves amb talent que els és impossible viure a Barcelona. Ada Colau ha assolit tots els records negatius, amb ella no funciona ni un paràmetre. Som també una de les ciutats del sud d’Europa amb més embussos.  De fet, per solventar aquest problema, una altra de les nostres propostes és transport públic gratuït, un servei que ja ofereixen 55 ciutats europees. 

–Quins són els problemes de la ciutat?
–Hi ha tres problemes principals: L’habitatge, que urgeix resoldre; la inseguretat que ja és un tema dramàtic i la crisi empresarial. En els darrers quatre anys més de 5.000 empreses han marxat de la ciutat de Barcelona. Ens hem desconnectat d’allò que ens omplia la nevera i això ha fet que avui l’economia dels barcelonins estigui per terra. L’Ajuntament de Barcelona té un deute de mil milions d’euros, es destrueixen moltes més empreses de les que es queden, la gran majoria han marxat cap a Madrid i tot i així li seguim dient no al Four Seasons, no a l’Hermitage, no a l’ampliació de l’aeroport i encara parlem del corredor del Mediterrani. Hi ha una gran desconnexió del teixit productiu, i per això proposem impulsar un nou hàbitat empresarial basat en els autònoms i pimes que és el 99% del teixit empresarial barceloní.

–La seguretat és una de les principals preocupacions dels barcelonins. Des de Barcelona Ets Tu aposten per crear una nova policia...
–El que proposem és la creació d’una nova Guàrdia Urbana que tingui competències integrals des del Litoral a Montjuïc. La policia ha de tenir poder sobre tota activitat delictiva que succeeixi a Barcelona. Parlem d’una nova Guàrdia Urbana que es dirà Policia Metropolitana i que tindrà competències a tota la ciutat, amb nous efectius, noves eines i instruments i nou empoderament des del punt de vista de l’autoritat i el suport del seu lideratge que és l’Ajuntament. L’objectiu és retornar la convivència i la normalitat als veïns i veïnes de la ciutat de Barcelona. Les dades són dramàtiques. Si tirem enrere, l’any 2019 es van superar els 200.000 actes delictius (record històric), el 2022 n’hi va haver 180.000. És evident que la ciutat està fora de control i davant d’això es requereix contundència i tolerància zero i reformular les taules de seguretat. De del partit considerem que els estrangers que cometen delictes han de ser expulsats del país perquè aquests no són els ciutadans que volem. Desplegarem el dispositiu policial més gran mai vist en democràcia.
 
–Després de la seguretat també preocupa la brutícia. Què proposen per fer front a aquesta problemàtica? Com s’aconsegueix controlar el civisme als espais públics per evitar una ciutat bruta?
–El principal eix és l’educació. Una societat educada és una societat neta. I el segon punt és el rigor; davant les persones que no cuiden l’espai públic aplicarem mesures sancionadores per a evitar que es tiri brutícia i no es cuidi l’espai de tots. El que s’ha imposat també a Barcelona és el sensellarisme. Hi ha 10.000 indigents a la ciutat comtal i, en zones com el parc de l’Escola Industrial darrere de l’estació de Sants hi ha persones que inclús estan allà acampades amb tendes i que, donada la seva vulnerabilitat, es veuen obligats a fer les seves necessitats al carrer. I tot això no s’està controlant. És intolerable que això estigui passant a la Barcelona del segle XXI.

–Durant la campanya també han parlat de turismofòbia, que moltes vegades ve directament des de les institucions. De fet, l’exregidora Gala Pin l’any 2019 va qualificar de ‘plaga de llagostes’ al turisme de creuers...
–Imagina’t, ataquen allò que ens omple la nevera. El primer motor econòmic de la ciutat és el turisme amb l’impacte que suposa a la restauració, als hotels, a la cultura, etc. És com si els alemanys diguessin de tancar les fàbriques de cotxes, seria una bogeria. Som una ciutat turística, però volem turisme de qualitat. Les 5.000 empreses que han marxat representen 100.000 persones que han deixat de venir als nostres hotels, llogar espais, anar a restaurants, taxis... Des de Barcelona Ets Tu tenim un plantejament 100% positiu del turisme, però de qualitat i que no sigui turisme de botellots com passa a Poblenou o als búnquers del Carmel. L’àfluència de viatjers és molt necessària per al nostre teixit productiu i per a la nostra economia. Els motors econòmics que mouen la ciutat són el turisme, la sanitat, la cultura, la construcció i la tecnologia.

–Un altre tema que ha causat molta polèmica són les Superilles de Colau. Hi estan a favor o en contra?
–La superilla és un instrument per a normalitzar espais. La de Gràcia va ser consensuada amb els veïns i no genera cap problema. Però Colau el que ha fet és imposar les superilles contra la voluntat dels veïns com per exemple a Poblenou o Sant Antoni. De fet, al barri del Poblenou es va fer un referèndum i el 90% va dir que no volia aquesta estructura, però tot i així la van acabar imposant. Per això parlo d’imposició ideològica. Les superilles són espais que generen guetos. L’actual alcaldessa està copiant el model de la ciutat de París i no se n’amaga, però la capital de França té un greu problema de guetos. La singularitat de Barcelona és que els 10 districtes amb 73 barris tenen una continuïtat i tot és uniforme, tota la ciutat té sentiment de pertinença. I ara Colau està trencant la seva connectivitat. Amb nosaltres, les obres de Via Laietana van fora i els carrils bici de Via Augusta també van fora.

–És evident el problema d’habitatge que hi ha a Barcelona, igual que està passant al Principat. Des de la seva candidatura proposen la construcció de més vivenda social. Com tenen previst fer-ho? I també tenint en compte que un dels problemes és la falta de sòl...
–No tan sols plantegem l’habitatge com a problema residencial sinó també empresarial. L’Agència Europea del Medicament i altres organismes no poden instal·lar-se a Barcelona perquè la seva gent no té on viure; Barcelona ara mateix no disposa de 1.000 habitatges. Si per exemple Nacions Unides volgués venir a Barcelona no podria. I poso aquest exemple perquè penso que la seva seu europea hauria d’estar aquí. Hem de desplegar 50.000 habitatges, dels quals 25.000 han de ser socials. A la ciutat només se’n poden fer 4.000 l’any per falta de mà d’obra i maquinària per a fer-ne més. En 10 anys en tindrem 40.000 i els 17.000 locals buits que hi ha a la ciutat els reconvertirem i farem un pla d’usos per a habitatge social. Aquestes construccions estarien ubicades a la Zona Franca, la Sagrera, Poblenou i al Litoral.

–En cas que aconsegueixin representació a l’Ajuntament de Barcelona tenen previst pactar amb alguna força política?
–Amb qui tenim clar que no pactarem és amb Ada Colau. No hi ha cap possibilitat d’arribar a un acord amb ella, a més hem vingut a expulsar el populisme de la ciutat. Nosaltres som un partit programàtic, no tenim ideologia i, per tant, podem pactar amb tothom. Ho farem amb qui més programa ens compri. Tots menys Colau. Barcelona Ets Tu serà la gran sorpresa de les eleccions, ja que representem el vot decisiu que fa fora Ada Colau. Volem expulsar el populisme i recuperar la ciutat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT