PUBLICITAT

Martin Peluffo Treballador temporal

«La CASS no cobreix als temporers des del primer dia»

Per Alex Montero

Martin Peluffo.
Martin Peluffo.

Martin Peluffo és un dels molts treballadors temporals que venen a Andorra a passar la temporada d’hivern. Originari de l’Uruguai, Peluffo va arribar al Principat fa dos anys, moment en el qual va començar a treballar com a cuiner en una terrassa de Soldeu. Passat aquest temps, Peluffo ha trobat a Andorra no només un lloc al que continuar tornant durant els pròxims anys, sinó també un lloc en el qual poder practicar l’esquí, una altra de les seves passions.

–Com era la seva vida a l’Uruguai abans d’arribar a Andorra?
–Abans d’arribar per primera vegada a Andorra vaig estar vuit mesos a Suècia treballant en una gelateria i en un restaurant. I abans d’això, a l’Uruguai, treballava amb el meu germà i passava bastant de temps amb la meva família i els meus amics. Per exemple, una de les coses que més feia era jugar en un equip de futbol amb tot el meu grup d’amics, que es deia «A Los Tumbos».

–Com li va arribar l’oportunitat de començar a treballar al Principat?
–Fa uns anys, a través de diversos amics, vaig escoltar parlar sobre el visat de temporada que concedeixen a Andorra. Em vaig interessar per ell i quan se’m va acabar el meu visat a Suècia vaig aplicar a distància per a diverses ofertes laborals d’aquí. Vaig tenir la sort que em van trucar d’un, vaig fer l’entrevista per Zoom i ja em vaig traslladar per a començar a treballar.

–En què ha treballat durant aquests dos anys? 
–He treballat com a cuiner en una terrassa a la muntanya, a la zona de Soldeu. Ha sigut el mateix treball durant els dos anys que he estat al país i la veritat és que estic molt content.

–Com és el seu dia a dia a Andorra? Practica algun esport o té algun hobby?
–El meu horari és de 08.00 a 17.00 hores i, generalment, ens ajuntem amb amics després de treballar. A vegades organitzem algun partit de futbol i als meus dies lliures aprofito per a pujar a la muntanya per a esquiar.

–Una vegada finalitza el seu contracte laboral a Andorra, continua residint al país o torna a l’Uruguai?
–Per al moment he vingut a Andorra només a l’hivern, però no descarto més endavant quedar-me a l’estiu. En aquests dos anys, després de finalitzar el meu contracte, vaig viatjar una mica abans de tornar a l’Uruguai, sobretot per Europa.

–Què diria que té Andorra per a continuar venint any darrere any?
–Et podria dir diversos motius, però per a mi principalment és tota la situació paisatgística que té el país. A mi m’agrada molt la muntanya i aquí a Andorra puc aprofitar per a esquiar en la temporada d’hivern. A més, també és un lloc en el qual pots conèixer gent molt interessant i el visat que se’ns concedeix als treballadors temporals tampoc té molts requisits, així que és ideal.

–Creu que està correctament regulada la situació dels treballadors temporals al país o encara queda molt per a fer?
–Està bé, però hi ha algunes coses a millorar, com per exemple el fet que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) no cobreix als temporers des del primer dia que s’inicia el contracte laboral. Un altre exemple serien els comptes bancaris, que són molt limitats.

–Quin és el seu balanç després d’aquest temps a Andorra?
–El balanç és molt positiu. He gaudit molt de les dues temporades que he passat a Andorra, tant èn l’àmbit personal per la gent que he anat coneixent com també pel treball, ja que és un lloc en el qual m’he sentit còmode i que realment m’agrada. Per tots aquests motius la meva idea és continuar tornant a Andorra, almenys durant el pròxim any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT