PUBLICITAT

Juli Peña President dels Castellers d'Andorra

«Havíem perdut més del 60% de la colla»

Per Sònia Lecha

El president dels Castellers d'Andorra, Juli Peña
El president dels Castellers d'Andorra, Juli Peña

Juli Peña és Arquitecte Tècnic, Project Manager i el president dels Castellers d’Andorra, a més ha estat un dels impulsors i fundadors de la colla de Castellers. L’entitat ha arribat a ser una de les millors colles de sis pisos, considerada la colla més popular del 2015 a Andorra. Des del principi ha estat president i durant els dos primers anys ho va compaginar amb el càrrec de Cap de Colla. Dia a dia treballa per la consolidació de la colla al Principat d’Andorra i perquè la tradició castellera arreli al país. 
 
–Quan va néixer la colla castellera del Principat d’Andorra?
–Malgrat que portàvem mesos preparant i seguint un full de ruta, la colla va néixer el juny del 2014, quan vàrem fer la primera crida. Es van presentar unes 30 persones que després d’aguantar la meva xerrada dues hores i no marxar, es va veure clar que volien ser castellers i s’havia produït el seu naixement.

–Quina és l’actuació més important que han fet fora del país?
–Des del meu punt de vista, les actuacions que hem fet a Tarragona per motiu de la Trobada de Colles Internacionals el 2016, la de París al 2017 i Copenhaguen al 2019 han sigut les més importants, pel lloc i pel nombre de gent mobilitzada. Si mirem pels castells aconseguits, la de Granollers el 2015 on vàrem fer el primer 2d6 i Barcelona del 2017 on es va carregar el 3d7.

–Quantes actuacions han fet fins ara? 
–Des del 2014, hem fet 115 actuacions i si afegíssim els pilars que hem fet per esdeveniments diversos, aniríem a mes de 150 actuacions.

–Quants membres formen part de la colla? 
–Ara en som una seixantena, però en una actuació havíem arribat a ser més de 140 persones.

–Avui fa vuit anys del seu bateig, l’estrena oficial. Com ho pensen celebrar? 
–Ho pensem celebrar fent una actuació completa i posteriorment fer un sopar i festa, ja que no vàrem poder festejar el cinquè, ni el sisè, ni el setè aniversari.

–Com els va afectar la pandèmia? 
–La pandèmia va ocasionar una aturada total de l’activitat i en dos anys i mig no vàrem poder assajar ni actuar. Ho podríem definir com un desastre.

–Van perdre castellers per culpa de l’arribada del coronavirus? 
–Quan vàrem poder reprendre l’activitat, es va comprovar que havíem perdut més del 60% de la colla. Dos anys i mig és molt de temps i la gent va necessitar omplir el buit de temps que dedicava a la colla, a part la mainada va créixer i no es va poder treballar en el seu relleu generacional.

–Quin balanç fan de l’any 2022, de la tornada a la normalitat després de la pandèmia? 
–A final d’any vàrem poder fer una actuació completa a Andorra, després de tres anys sense fer-ho. Si ho comparem amb els primers dies del retorn, el podríem qualificar de positiu pel treball que es va fer, sobretot amb els castellers que s’han mantingut i l’evolució que vam fer en pocs mesos

–Quins objectius s’han marcat com a colla? 
–Tenim un full de  ruta definit on hi ha objectius molt importants. El primer és incrementar el nombre de castelleres i castellers, ja sigui amb gent nova o recuperant els que venien, la qual cosa implicaria més pinya i més diversitat de castells. El segon, també molt important, és aconseguir un local propi, imprescindible per a poder consolidar-nos. 

–Quin és el castell que més dificultat els ha suposat com a colla? 
– Sens dubte el 4d6 que vàrem descarregar a Barcelona, que va ser el primer castell que vàrem fer després de la pandèmia. Era com tornar a començar de zero.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT