PUBLICITAT

Sara Valls Propietària de Color Botànica

«Mai m’havia plantejat massa l’origen del color»

Per Anna Mencos

Imatge de la Sara Valls.
Imatge de la Sara Valls.

La Sara Valls és la propietària de la marca Color Botànica una empresa especialitzada en tints naturals que extreu de les plantes. El que aconsegueix extreure li serveix per tenyir roba i també per fer productes de belles arts com pintures. La Sara va descobrir el món dels tints naturals veient un programa de televisió i la va sorprendre i captivar descobrir que les plantes que serveixen per donar-nos aliment i medicines també proporcionen colors. La seva admiració pel tema la va portar a deixar la seva feina i dedicar-se al complet en aquest procés creatiu.

–Com va sorgir la idea?
–Vaig descobrir un home que ho feia, mirant un programa de televisió cultural, em va interessar tant el tema que vaig decidir anar-lo a veure. Així que un estiu vaig decidir anar a França i trobar aquest senyor.
Quan el vaig trobar, em va acollir uns dies a casa seva i al seu taller. Em vaig quedar bastant parada amb el que feia perquè no tenia ni idea que existia això. Jo havia estudiat belles arts i mai m’havia plantejat massa l’origen del color, sí que sabia de minerals que fessin això, però no de plantes.
Quan vaig tornar a casa vaig anar fent proves, però no en sabia i al cap d’un any vaig decidir anar a fer una formació amb ell i des de llavors va començar com un hobby, fins que vaig decidir deixar la feina i dedicar-me a això.

–Com va ser el procés de passar d’un hobby a una professió?
–En un inici tenia una feina de mitja jornada i ho feia com a hobby. Vaig començar a fer algun mercat i veia que a la gent li agradava i que ningú n’havia mai sentit a parlar tampoc i llavors ho vaig començar a veure com un tema que es podia explorar i que tenia una sortida. Al final vaig decidir apostar pel projecte, deixar la feina i vaig obrir l’empresa.

– D’on sorgeixen els tints naturals i com és el procés?
–Tenim moltes plantes al voltant que són tintoreres i no ho sabem. Quasi tot el que és comestible o medicinal, fa color. Les molècules de color són les medicinals, per exemple la camamilla. Senzillament, el que has de fer per treure el color és una infusió de la planta. El secret perquè quedi tot bé i per a poder fer més jocs d’estampats i de dissenys és amb el mordentat que és la preparació del teixit perquè agafi el color i que es fixi.

–Com s’han de cuidar les peces perquè mantinguin el color original?
–És un producte delicat, per tant, s’ha de rentar amb aigua freda, i si es pot rentar a mà perfecta. Jo la veritat és que ho poso tot a la rentadora amb aigua freda.

–Quins productes venen i quin té més èxit?
–Jo faig productes complementaris de l’estil de fulards, mocadors, moneders i alguna peça de roba. 
Un cop a l’any intento col·laborar amb algun altre artesà, i el que hem fet fins ara és que jo tenyeixo teixits i l’altra persona confecciona les peces.

–A la seva pàgina web expliquen que també fan cursos. Com els organitzen i cada quant es fan?
–M’adapto molt a les necessitats del client. Puc fer cursos per a nens, parelles i adults. També faig formacions més per a artesans que vulguin aplicar aquesta tècnica al seu producte a molta gent així més rural que té ganes de conèixer totes les pràctiques que puguin més sostenibles.

–Què inclouen els kits de tints naturals per tenyir a casa?
–És un producte que vaig fer i que he anat desenvolupant, que inclou un teixit alguns ja preparats per a ser tintats, també la preparació que s’ha de fer i llavors poso una o diverses plantes depèn del kit, i tot el material que necessites per fer la tècnica que t’explica aquell kit i les instruccions. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT