PUBLICITAT

Monica Puerta Artesana de carrer i autodidacta

«L’artesania és donar vida amb les mans»

Per Sònia Lecha

La Monica Puerta en una de les fires en el seu estand.
La Monica Puerta en una de les fires en el seu estand.

Darrere de LamLola Handmade hi ha Monica Puerta, una andorrana de 43 anys. Va estudiar Turisme i va treballar dins el sector fins que va tenir la seva primera filla. No és gaire esportista, però li encanta gaudir d’unes bones caminades per la natura o pels circuits que hi ha al centre, gaudint de cada moment. Li agrada molt cuinar, escoltar música de la qual moltes vegades treu inspiració. És una persona que gaudeix amb els petits plaers que ens dona la vida. 
 
–Quan li va venir la passió per l’artesania de complements tèxtils?
– La passió per l’artesania sempre l’he tingut des de ben petita, sempre he tingut traça en aquest aspecte. L’artesania és com donar vida a través de les mans: és màgic. De totes maneres ho he viscut a casa, la meva mare és modista titulada i quan jo era petita ella tenia un taller on cosia i també va estar donant classes de tall i confecció. Vaig aprendre a cosir (coses bàsiques), però a aquella època no em cridava l’atenció.

–En quin moment va decidir fer de la seva passió un negoci?
–Després de tenir la meva primera filla em vaig quedar sense feina, i he estat prop de 12 anys amb ells. Com a hobby vaig començar a fer patchwork i després ja complements tèxtils per a la meva família, i cada dia gaudia més del que feia. Em vaig adonar que era la meva passió, el meu Ikigay (com es diu amb japonès) i tocava fer un pas més enllà, o buscar feina o donar ales al meu somni, a la meva passió.

–Com va ser el procés d’obrir Lamlola_handmade?
–Hi vaig donar moltes voltes, ja que ser autònom no és gens evident, no hi ha sempre el mateix volum de feina, però les despeses no són sempre les mateixes. Treballo des de casa, des d’una habitació que he adequat com a taller, però que ja s’ha quedat petita. Estic buscant un taller on poder treballar i exposar i vendre la meva feina i on fins i tot poder fer taller, però no és gens evident, trobar un espai a preus assequibles.

–Quin és el producte més venut?
–Realment no tinc un producte que s’arribi a vendre més. Varia segons la temporada. A l’hivern han sigut els buffs, tant per nens com per adults i les fundes de llibre. Els kits de naixement també es venen bastant bé durant tot l’any. Treballo bastant a mida, m’agrada co-crear amb el client, fer que el seu producte sigui del seu gust. Treballo també de forma molt intuïtiva, em deixo guiar molt per la meva intuïció, que realment mai falla. Cuido molt cada detall del producte i treballo de forma totalment artesanal.

– Què l’ha ajudat a donar-se més a conèixer, les xarxes socials o les fires a les quals assisteix?
– Tot influeix de manera diferent, els mercats artesanals donen molta visibilitat, hi ha molta gent que no té xarxes socials, i la veritat que m’encanten. A més a més, cada parròquia té un públic diferent i cal moure’s. Les xarxes també, però finalment la millor manera de totes crec que és el boca-orella i sobretot els clients fidels. El pròxim diumenge 7 de maig assistiré al Mercat de la Vall. El mercat se celebra el primer dissabte de cada mes de maig a octubre de les 11.00 hores a les 20 hores.

–Fas comandes personalitzades?
– Sí, treballo bastant a mida i faig algunes col·laboracions amb altres artesans del país.
També aquest hivern he creat uns porta-entrepans totalment personalitzats per als participants dels Pastorets d’enguany.

–Quant de temps sols trigar a tenir a punt una comanda?
– El temps de les comandes poden variar, ja que ho faig jo tot i depèn a vegades si tinc el material en stock. També cal pensar que quan em facin la demanda, tingui encàrrecs i creació de stock i nous models de productes, i són moltes hores de feina. Com a mínim per un producte senzill poden ser 15 dies. A vegades menys, tot depèn de l’agenda i també de la tan famosa conciliació familiar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT