PUBLICITAT

Xiomara Solis Ballarina professional de salsa

«En cada competició sempre hi ha sacrificis»

Per Alex Montero

Xiomara Solis.
Xiomara Solis.

Amb només cinc anys, Xiomara Solis va tenir clar que es volia dedicar al món de la salsa. Guanyadora de diversos premis nacionals i internacionals, aquesta peruana de naixement va arribar a Andorra ara fa tres anys i des de llavors no ha parat de créixer i fer expandir el seu art per tot el país. 
 
–D’on neix la seva passió per la salsa?
–Des de ben petita he crescut i viscut amb aquest estil de ball, ja que vinc del Callao (Perú) i d’una família que és molt «salsera». És com si ho portés a les venes, sona la música i m’és inevitable no moure’m. A l’edat dels cinc anys vaig assegurar que «seria ballarina professional» i des de llavors m’he dedicat a aprendre ballet, contemporani, jazz o hip-hop. Ja en els meus darrers anys va ser quan em vaig dedicar al 100% a la salsa i a la bachata.

–Com definiria la seva trajectòria?
–Difícil i orgullosa a la vegada. En cada competició sempre hi ha sacrificis i es deixen moltes coses de costat per complir el teu somni. Hi ha moltes vegades en què m’he volgut rendir i fer malbé tot, ja que el procés no només suposa un esforç físic sinó també mental, però al final sempre acabes trobant una recompensa. 

–Quins premis ha guanyat?
–Porto competint des dels nou anys i des de llavors no he parat. He sigut guanyadora tant de campionats nacionals com internacionals i els més destacats són el Campionat Nacional de Salsa al Perú, el Campionat Mundial de Salsa als Estats Units (World Latin Dance Cup) i el Campionat de Dansa Americana Internacional a l’Argentina. També he sigut tres vegades campiona de salsa a la televisió peruana.

–Com es prepara per a una competició?
–Tot comença preparant-se en una escola de ball, on vas pujant de nivell des de les classes més bàsiques fins a les més avançades. Obligatòriament, has de fer classes de diversos gèneres i després tu pel teu compte ja t’especialitzes en aquelles en què et presentaràs. La rutina d’entrenament i la preparació física pel rendiment a les coreografies són també dues peces fonamentals, a més d’anar presentant aquesta coreografia en diversos llocs per entrar en confiança i deixar de banda possibles tensions. Es requereix molta concentració i disciplina per arribar a una competició de gran nivell. 

–I ens podria explicar com són aquestes competicions? En què consisteixen?
–Són competicions amb moltes persones de diferents països i ens divideixen per categories: individual, en parella, trio o grupals. A partir d’aquí, un jurat de set persones qualifiquen la música, el temps, el vestuari, la coreografia, la tècnica, etc.  Tots els participants comencen amb 10 punts i al final de la competició es fa la suma, d’on s’acaba traient el guanyador.  A més, les presentacions només poden ser de salsa, batxata i kizomba, i les coreografies només poden durar un minut de temps. Són estrictes amb les seves normatives i això fa que estiguis sota molta pressió i estrès.

–Ara està vivint a Andorra. Per què va decidir traslladar-se a viure aquí?
–La meva família fa molts anys que viu a Andorra i és per això que vaig decidir venir i fer la meva vida aquí, ara fa ja tres anys. Andorra és un país meravellós, amb molta seguretat i que m’ha donat l’oportunitat d’obrir-me portes i conèixer molta gent de la meva professió.

–En quins projectes es troba actualment?
–Avui dia estic donant alguns tallers de salsa, a més de classes particulars per a principiants que es vulguin introduir en aquest món o gent amb un nivell intermedi.  També m’estic preparant per a participar en  les competicions  d’All Dance Spain i, novament, al World Latin Dance Cup, a la vegada que continuo formant-me amb grans professionals.  Durant les pròximes setmanes també començaré  a donar classes de salsa i bachata en una acadèmia, amb la possibilitat de dins d’un temps d’obrir la meva pròpia. I ja per últim, em podeu trobar al meu Instagram, @Xiomarasolis19, on penjo bastant contingut relacionat amb el meu treball o amb el món de la salsa en general. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT