Guillem Tadeo Informàtic
«Amb la pandèmia hem descobert el teletreball»
Guillem Tadeo és un jove andorrà de 25 anys, que treballa en el món de la informàtica. Es presenta com una persona dinàmica i amb molta curiositat del món que l’envolta i per les noves tecnologies. Altres aficions de les quals és partícip: la política, la cuina, el pàdel i els jocs de taula. En el seu temps lliure aprofita per fer practicar les seves aficions amb els seus amics i familiars.
–Per què va decidir dedicar-se a la informàtica?
–Des de ben petit, sempre m’habia agradat molt la cuina; ara segueix sent un dels meus hobbies. Sempre he tingut aquesta curiositat per saber com funcionen les coses i per aquest motiu també m’agrada molt el món de la informàtica i de les transformacions digitals, jo crec que aquesta curiositat va ser un dels principals motius pels quals vaig escollir aquest camí. Entre les meves aficions també hi ha la política, ja que m’interessa saber com funciona el món que m’envolta.
–Com està avançant la transformació digital a Andorra?
–Durant la pandèmia va haver-hi un creixement exponencial en el món de la informàtica i sobretot de la digitalització de les empreses, públiques i privades.És cert que aquesta transformació s’està alentint, sobretot en els tràmits de les públiques i parapúbliques, cosa que fa que, per exemple, els tràmits siguin més lents.
Un clar exemple d’una bona transformació digital, parlant de tràmits, és la CASS, la qual ha mantingut la realització de molts tràmits en línia i la cita prèvia.
–Quin tipus de software és més habitual a Andorra?
–El tipus de software més usual a Andorra, dependria si estem parlant de desenvolupament o de sistemes. Si es tracta de desenvolupament, jo diria que els més estesos, actualment, són Javascript, .Net, CSS i HTML. En canvi, si parlem de llenguatges de programació, de la banda de sistemes, els més utilitzats són Linux i SQL Server.
–Què opina del teletreball?
–Opino que el teletreball és una de les poques coses bones que ens ha deixat la pandèmia, cert és que s’ha de regular d’alguna manera per evitar abusos de totes les parts.
Però trobo que és una opció que ajuda a tots els treballadors que disposen d’un portàtil en la seva feina, o altres tipus de suport que permet treball a distància.
–Està molt estès el teletreball a Andorra?
–Cada vegada escolto més que s’està estenent per tot el Principat. Hi ha empreses en el mercat des de fa molt de temps, que els costa més la seva implantació i n’hi ha d’altres que no s’ho plantegen, ja que es pensen que els seus treballadors estan de «festa». Per sort, on jo treballo actualment, sempre s’ha permès el teletreball, abans i després de la pandèmia, i agraeixo molt el fet que se’m permeti poder teletreballar a la meva feina actual. Espero que a més empreses puguin adaptar el teletreball.