PUBLICITAT

Xavier Vilalta Informàtic

«Andorra és un bon país per a joves si tens feina»

Per Pol Forcada Quevedo

Xavier Vilalta.
Xavier Vilalta.

El Xavier Vilalta va néixer a Andorra fa 22 anys. Va cursar una Formació Professional d’informàtica, però en finalitzar-la durant la pandèmia, li ha costat molt trobar feina d’aquesta branca.
 
–Què va estudiar?
–Vaig estudiar al Centre de Formació professional d’Aixovall, a la branca de Microinformàtica i Xarxes Informàtiques com a Formació Professional i Batxillerat Professional de Sistemes Informàtics i Xarxes. Ho vaig fer perquè aquesta branca m’ha agradat des de sempre i soc amant de tot el que engloba la informàtica, i se m’ha donat molt bé adaptar-me en aquest àmbit.

–Entenc, doncs, que treballa dins aquest món.
–Així és, actualment continuo dedicant-me a la informàtica i després de tant temps he aconseguit trobar feina.

–I això?
–Perquè vaig acabar els meus estudis en plena pandèmia, i això va dificultar trobar feina. Després d’uns mesos vaig poder incorporar-me com a operador de sistemes durant un temps fins que, per raons internes, em vaig quedar al carrer. Així, he treballat en diferents coses, com dependent de botiga o fent cribratges escolars amb la Creu Roja amb tot el tema de la covid, però difícilment d’informàtic.

–Però ha dit que ara ha trobat feina.
–Sí, però ha costat molt.

–Per què?
–La majoria d’empreses on he fet entrevistes demanen una mínima experiència d’entre un i dos anys, cosa que no tinc. A més, a molts llocs on demanes per tècnic també demanen carnet de conduir, cosa que actualment tampoc tinc.

–Podríem dir que és un sector una mica complicat, no?
–Així és. Trobo que a molt pocs llocs donen l’oportunitat a joves que acaben de sortir de l’FP. Costa molt començar, o almenys a mi m’ha costat, ja un cop tens certa experiència és molt més fàcil trobar treball.

–Ser jove i no trobar feina dificulta molt més l’estada al país. És així?
–I tant! Sobretot per emancipar-se. Ser jove i haver de pagar certes despeses per la raó que sigui ho dificulta molt. De la mateixa manera que viure sense preocupar-se pels diners, ja que amb prou feines arribes a final de mes amb un sou base.

–Sota el seu criteri, és Andorra un país per a joves?
–Ho és si tens la sort de trobar feina, tot i que hi ha moltes ajudes, més que a altres països, però no les suficients per estar tranquil. És més, en ser un país petit cada cop costa més cercar un treball, ja que normalment no n’hi ha per a oficis específics. Tot i això, sempre hi haurà feina de dependent en alguna botiga o centre comercial, però algú que estudia durant quatre anys aspira a treballar d’allò que ha estudiat i poder fer la seva vida sense haver de dependre de tercers.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT