PUBLICITAT

Juan Bolívar Ambaixador de República Dominicana a Espanya i Andorra

«Andorra i República Dominicana són dos grans atractius turístics»

Per Alba Cladellas Riera

L'ambaixador d'Andorra a Espanya, l'Ambaixador de República Dominicana i l'ambaixadora dels Estats Units a Espanya.
L'ambaixador d'Andorra a Espanya, l'Ambaixador de República Dominicana i l'ambaixadora dels Estats Units a Espanya.

Juan Bolívar Díaz és l’ambaixador de la República Dominicana a Espanya i Andorra. Resident a Madrid, va ser designat l’any 2020 i, des de llavors, treballa per enfortir les relacions entre països.

Aquesta setmana ha visitat Andorra en motiu de la celebració dels 30 anys de la Constitució. També ha aprofitat per trobar-se amb la comunitat dominicana al país i reunir-se amb el sector empresarial.

–Està de visita oficial al país, quantes vegades ha estat a Andorra? I què li ha semblat el país?
–Aquesta és la meva tercera visita a Andorra. La primera vegada va ser el 10 de març del 2021 per a la presentació de les cartes credencials. La segona vegada vaig participar en la XXVII Cimera de Caps d’Estat el 21 d’abril del 2021 juntament amb el president de la República Dominicana.
Conec el país i estem compromesos amb les relacions amb Andorra.

–A més, la visita coincideix amb el dia de la Constitució, per què ha decidit venir?
–Hem vingut perquè la celebració del 30è aniversari de la Constitució és un motiu de pes. Des de la nostra presentació de credencials, hem tingut el desig de venir, principalment per organitzar una recepció per a la diàspora. Després de la incorporació del conseller comercial el febrer de 2022, que ha mantingut contacte amb la nostra cònsol honorària al país, la Sra. Cristina Rico, es va intentar fer una trobada empresarial el novembre de 2022, però no va ser possible per motius d’agenda.
Ara, en el marc de la celebració del 30è aniversari de la Constitució andorrana, era un bon moment per venir i sostenir la trobada amb la diàspora. També per reunir-nos amb Andorra Business i fer una trobada empresarial en coordinació amb la Confederació d’Empreses Andorranes (CEA).

–Fa unes quantes setmanes la comunitat dominicana a Andorra va anunciar la seva intenció de crear una associació. Com ho veu?
–Els dominicans són molt de reunir-se. Les associacions poden ser organitzacions representatives per a molts sectors, per la qual cosa em sembla molt bé que els dominicans residents s’organitzin i facin esforços d’aquesta mena perquè se’ls escolti més i canalitzar-ne les necessitats. Compten amb el nostre suport en allò que puguem contribuir.
A tot Europa hi ha uns 250 mil dominicans.

–Quin feedback té de la comunitat dominicana?
–Fins ara ha estat difícil rebre aquest feedback perquè no estaven organitzats, i ja els vam expressar el nostre desig que ho fessin. Però hi ha moltes relacions amb la República Dominicana, de fet, la dona de l’antic cap de govern és dominicana.
Rebem la retroalimentació de part de la nostra cònsol honorífica, amb qui ens hem reunit de manera virtual i presencial, i qui a més ha d’emetre un informe periòdicament i enviar-lo a l’ambaixada. També el tenim a través del cònsol de Barcelona, César Méndez, ja que el consolat honorífic d’Andorra depèn del nostre Consolat General a Barcelona.

–Andorra és un país històricament relacionat amb el tabac i tenint en compte la crisi d’abastament del tabac cubà, com està la indústria tabaquera dominicana?
–El tabac és un producte històric al nostre país. Nosaltres vam ser exportadors de tabac cru durant molt de temps, ara som els primers exportadors del món de cigars elaborats. El desproveïment del cigar cubà, principalment al mercat espanyol, es deu bàsicament a un canvi d’estratègia de les marques del germà país Cuba, que van incrementar el preu considerablement i, d’altra banda, estan enfocant els seus esforços comercials al mercat xinès. Això representa una oportunitat per a nosaltres de continuar incrementant presència a Espanya i Andorra, on els cubans han estat líders històricament.
És important assenyalar que República Dominicana és l’exportador més gran de cigars purs de tabac del món, amb al voltant de 220 milions d’unitats, seguit de Cuba (170), Nicaragua (90) i Hondures (70). Al nostre país, aquest sector representa prop del 10% de les exportacions totals i és la indústria que genera més ocupació amb 38.750 treballadors, un 21% de les ocupacions de zones franques, sent la gran majoria dones. El paper de la dona és molt important en aquest sector.

–República Dominicana és un gran atractiu turístic, com veu Andorra en aquest aspecte?
–Nosaltres sabem que el Principat d’Andorra també és un gran atractiu turístic. Va registrar nou milions de pernoctacions entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de desembre del 2022, fet que suposa un increment del 12% respecte al mateix període del 2019 i un 165% més que l’any passat. De fet, la majoria de dominicans residents aquí es dediquen al sector del turisme.
Fa un parell d’anys hi va haver acostaments entre el ministeri de turisme dels dos estats per signar un conveni referent a la col·laboració per a l’intercanvi i la formació del personal especialitzat en l’àmbit de la restauració i hoteleria. En aquella època estava tot pràcticament tancat, ja que estàvem sortint de la pandèmia. De fet, Andorra i la República Dominicana són dels pocs països del món que van aconseguir recuperar més del 100% de turistes abans de finalitzar el 2021. L’últim trimestre del 2021 vam superar el flux turístic del mateix període del 2019.

–El Principat està vivint un creixement notable al sector immobiliari, quina és la situació a República Dominicana al sector de la construcció?
–A la República Dominicana el sector de la construcció es diversifica gràcies, en part, a la inversió estrangera directa i també la local. La construcció ocupa la cinquena posició dins dels principals sectors de desenvolupament, darrere de serveis (7,6%), zones franques (7,2%), manufactura local (4,3%) i agropecuària (2,9%). Representa prop del 15% del producte interior brut, amb més de 16 milions de dòlars, i genera al voltant de 420.000 llocs de treball directes i indirectes a la República Dominicana.
L’any passat, quatre empreses dominicanes van estar participant com a expositores al SIMA, l’esdeveniment immobiliari de referència a Espanya, les quals van mostrar el seu dossier de projectes d’inversió immobiliària, sent l’únic país d’Amèrica amb aquesta presència.

–Hi ha un nombre considerable de residents estrangers al seu país?
–Hi ha força residents estrangers. I de tots, una quantitat molt gran són espanyols. Actualment en són 39.000.

–La República Dominicana té una cònsol honorària a Andorra, quina és l’agenda que desenvolupa i quins plans de futur té amb la comunitat dominicana resident aquí i la relació amb les institucions andorranes?
–Cristina Rico va ser nomenada l’octubre del 2018. Des d’aleshores s’ha encarregat de donar resposta a les persones que el contacten per fer consultes, tant de residents a Andorra que volen viatjar a República Dominicana, sobretot durant la pandèmia, com consultes sobre tramitacions que es deriven al consolat de Barcelona.
A finals de l’any passat, va visitar el cònsol de Barcelona, César Méndez, per comentar diferents opcions per facilitar que la gestió dels tràmits dels residents dominicans, es poguessin fer a Andorra, però encara no hi ha resposta sobre aquest tema, ja que té difícil solució.
També atén consultes d’empresaris andorrans que volen expandir el negoci i consideren la República Dominicana com a porta d’entrada. A través del conseller comercial de l’Ambaixada de Madrid els posem en contacte amb les persones que gestionen aquests temes al país.
Com a cònsol honorària rep invitacions als esdeveniments oficials que s’organitzen a Andorra i, encara que són molts, intenta assistir-hi sempre perquè la República Dominicana hi estigui representada.
Una de les motivacions principals quan es va proposar com a cònsol honorària és que té un fill dominicà adoptat i li va semblar interessant poder compartir l’experiència amb altres persones que es trobessin en la mateixa situació. També col·labora amb aspectes relacionats amb les adopcions, i s’ha reunit amb representants del Consell Nacional per a la Infància i Adolescència (CONANI), quan han visitat Andorra.
Crear una associació que agrupi els residents dominicans a Andorra és una iniciativa molt bona perquè contribuirà a centralitzar i dirigir la comunicació amb ells. Així ho va fer saber a César Méndez quan va visitar Andorra el mes de febrer passat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT