PUBLICITAT

Paula Camps Màster en Relacions Internacionals i Diplomàcia de la Unió Europea pel Collège d’Europe

«No tingueu por de marxar per aprendre i conèixer altres llocs»

Per Joan Jiménez

Paula Camps
Paula Camps

La Paula Camps va néixer a Andorra fa 24 anys. S’ha graduat en Dret i Relacions Internacionals per la Universitat de Deusto i té un màster en Relacions Internacionals i Diplomàcia de la Unió Europea pel Collège d’Europe. Ara viu a Brussel·les, on es troba realitzant unes pràctiques al Comitè Europeu de les Regions.
 
–Per què vas decidir cursar part dels teus estudis a Bèlgica, al Collège d’Europe?
–Durant unes pràctiques d’estiu al Ministeri d’Afers Exteriors, vaig descobrir que el Govern d’Andorra atorga una beca per cursar un màster al Collège d’Europe, una de les institucions amb més renom pel que fa a afers europeus. Tenint en compte que Andorra està negociant un acord d’associació amb la UE, volia entendre millor el projecte europeu i com Andorra pot beneficiar-se en un futur. Així doncs, vaig decidir aplicar mentre cursava l’últim any del grau, i vaig tenir la gran sort de ser seleccionada per a la beca del curs 2021-2022.

– Què t’ha aportat, a nivell personal i acadèmic, aquesta experiència?
–A part d’entendre sobre l’organització i el funcionament de la Unió Europea tant en l’àmbit intern com des d’un punt de vista exterior, aquesta experiència m’ha permès conviure amb gent de 50 països diferents. He tingut l’oportunitat de descobrir cultures d’arreu del món i també he pogut donar a conèixer la història i tradicions d’Andorra, les quals eren poc conegudes entre la majoria dels estudiants. Haver cursat un màster d’aquest tipus també m’ha obert les portes a poder realitzar unes pràctiques a les institucions europees a Brussel·les.

–Com és ser una andorrana a Bèlgica?
–“Ets la primera persona d’Andorra que conec”. Sens dubte, aquesta és la frase que més escolto a l’hora de conèixer gent aquí. Però ser andorrana a Bèlgica pot ser difícil també. Per què? Com que no formem part de la Unió Europea ni comptem amb un acord polític, trobar pràctiques, feina o pis suposa una odissea que confio que joves andorrans que vulguin formar-se a l’estranger com jo no hagin de fer front en un futur.

 –Quin és el teu dia a dia al Comitè Europeu de les Regions?
–Estic al departament legal del Comitè Europeu de les Regions, una institució que dona veu a les diferents regions i ciutats de la Unió Europea. Cada dia tractem diferents temes d’interès en coordinació amb l’agenda de les institucions europees. Al estar de pràctiques, cada una o dues setmanes tinc l’oportunitat d’anar a la Comissió, Parlament o Consell Europeus per conèixer de primera mà el seu rol dins la Unió Europea. 

 –Què els diries als joves andorrans que s’estiguin plantejant estudiar i treballar en el món de les relacions internacionals?
–Que no tinguin por de marxar del país una temporada per aprendre i conèixer altres llocs, i que aprofitin les oportunitats acadèmiques que ofereix el Govern d’Andorra per formar-se. Al cap i a la fi, som pocs andorrans i és important comptar amb gent preparada per representar i donar a conèixer Andorra a l’exterior. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT