PUBLICITAT

Josep Pintat Líder de Terceravia

«Hi ha vida més enllà de la política»

Per Natàlia Mena

Josep Pintat al seu despatx
Josep Pintat al seu despatx

El Periòdic conversa amb Josep Pintat al seu despatx, on ja amb més calma reflexiona sobre les circumstàncies de Terceravia, el panorama electoral, el context internacional i la seva faceta més personal i familiar. El polític i economista andorrà que guanya en les distàncies curtes es mostra tranquil i convençut que la decisió de diumenge passat era l’única que podien prendre després de no haver estat capaços de confeccionar llistes i de que es produís un relleu generacional en el seu lideratge. Malgrat tot, confia en que el partit aprofitarà per reestructurar-se i redefinir la seva estratègia.

–Diumenge  la seva formació va donar la sorpresa dient que no es presentava a les eleccions. Per què van prendre aquesta decisió?
–Ens va costar trobar cap de llista i presentar l’opció nacional. Era difícil o més ben dit impossible i a les territorials igual. Vull agrair a tots els que ens van donar suport.  Després d’estar treballant fins l’últim moment vam optar per no concórrer. No és que no ho haguéssim mirat, senzillament no va ser possible. Ha sigut això, no ha passat res més. 
La pandèmia ha estat un gran desgast per tothom. Quan remet ve la crisi amb Rússia provocada per la guerra, un altre enrenou. Tota aquesta cojuntura ens ha castigat, i és cert que tothom va col·laborar però l’erosió hi ha sigut i és una realitat.

–Al final la decisió es va saber quasi a mitjanit. Quines opcions es contemplaven?
–Nosaltres teníem clar que s’havien de formar llistes i definir bé el nostre projecte. Després de la crisi sanitària provocada pel coronavirus va venir el conflicte bèl·lic i vam haver de tornar a posicionar els plantejaments del partit. La darrera legislatura ha estat molt dura treballant amb tres consellers que són els que s’han endut el desgast directe no només per la covid sinó també per la delicada situació econòmica. L’alternativa era no presentar-nos, reestructurar i redefinir les coses.

–Abans de decidir no concórrer van plantejar-se pactar o fer coalicions amb altres formacions?
– Tinc clar que certs pactes no els faré. Com per exemple, no s’entenen certes aliances de les llistes electorals en diferents parròquies quan els partits de coalició de govern no han anat junts a les nacionals.

–Pensa que no tenien possibilitats d’arribar al govern? I d’estar a l’oposició?
– Aconseguir la majoria era molt difícil, però crec que en funció de les parròquies podríem haver entrat. Tot i així aquesta idea es va desdibuixar perquè no hi havia gent. Davant d’aquest escenari no calia anar a forçar la situació ja que venen moments complicats.

–Ara els seus votants es queden orfes. On creu que aniran? 
- Faltarà aclariment del panorama per saber cap on aniran els votants. Sembla ser que Andorra Endavant ha subsanat el problema que van tenir a la llista de Sant Julià de Lòria. Però per saber com anirà tot hem d’esperar a l’inici de la campanya el dia 19 de març. El que voldria destacar és l’esforç que hi ha hagut per part de totes les formacions per tancar llista; no és fàcil i mereix un respecte.

–Creu que el partit necessita un canvi de cap de llista?
- Jo vaig oferir l’oportunitat que si algú em volia substituir faria tot el possible perquè així fos. Portava vuit anys i la situació ha sigut complexa. Tornar a fer 4 anys més se’m feia feixuc, però finalment ningú ha donat un pas al front.

-Què passarà ara amb Terceravia? 
- La gent vol consolidar l’estructura del partit. Ara hi ha eleccions, i a finals d’any tenim també les comunals, això és molta política en un any. Tot canvi requereix pausa i serenor i és el que farem. Volem reestructurar tercera via i tirar endavant, aquesta és la nostra voluntat .

-Quina opinió té dels nous partits que han aparegut per aquests comicis?
- No sabria dir quines possibilitats reals tindran. Crec que ara l’entorn és molt complexe. Concòrdia surt amb gent jove, amb idees diferents i no han estat mai a primera línia, no sé quina recepció en farà la ciutadania.

-Què en pensa de la possibilitat que hi hagi un parlament molt fragmentat? Creu que és positiu pel país?
- A les últimes eleccions ningú va aconseguir la majoria, es va formar una majoria però no és el que volia Andorra. Que hi hagi tanta implicació en una democràcia és bo i que la gent vulgui fer un pas a la política és important. No em sembla malament.

-Segons el seu punt de vista, hi haurà molta abstenció?
-Vull creure que no hi haurà l’abstenció que hi va haver a les comunals. Crec que potser es volia un canvi i no hi va ser. A les generals la participació va ser d’un 68% i crec que a les nacionals hi haurà més gent que anirà a votar. Personalment, animo a tots els electors a anar a les urnes.

-Està cansat de fer política? O ja li va bé a vostè deixar als que diuen que ha fet un favor amb la seva retirada?
-Sempre he estat a la política i a la vida tot és política. Uns diuen i els altres desdiuen. Qui ha de parlar és l’elector i ho farà en funció de les propostes que faci cada formació.

-Josep Pintat i Xavier Espot han parlat d’això en privat?
- Nosaltres sempre haviem dit que si el cap de govern ens demanava trobada nosaltres hi seriem. Tinc bona relació amb Xavier Espot i amb totes les persones que han estat al Consell. La política és un tema de persones. Jo no tinc cap problema amb ningú i espero que ells tampoc en tinguin amb mi.

-Vostè personalment què té a l’horitzó a partir d’ara?
Doncs ara retornar a la meva tasca profesional, als negocis. I sobretot, estar amb la família, que es troba a faltar. Hi ha vida més enllà de la política. Aquest any vaig ser avi i això m’ha canviat la vida. Sumar nous membres a la família sempre és positiu. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT