PUBLICITAT

José Luis Orobitg Arquitecte i erudit de la nàutica

«La pau que respires navegant no es pot explicar si no es viu»

Per Carmen Salas

Molta gent coneix José Luis Orobitg com a soci fundador d’un dels despatxos d’arquitectura més importants d’Andorra, però el que alguns poden desconèixer és que també és un erudit de la navegació. Per comprovar-ho només cal fer una ullada al manual que sobre nàutica acaba de publicar sota el títol Mis apuntes de navegación a vela (costa y altura) amb SND Editores, que amb prop de 900 pàgines és tot un homenatge a l’art de solcar el mar.
 
–Quin és el seu primer record del mar?
–Primer, fent windsurf i després amb la navegació lleugera. Aviat vaig decidir que quan tingués solvència econòmica tindria vaixell propi, i quan ho vaig poder fer, em vaig formar com a patró de costa i altura. A partir de llavors, vaig pensar que quan més sabés, més segur em trobaria navegant, i vaig començar a estudiar més de 50 llibres sobre navegació. Aquesta guia és el resultat d’una profunda investigació, un manual on tenir la informació més significativa de manera pràctica per poder-lo consultar en cas de necessitat. A més, l’he il·lustrat perquè sigui més didàctic.
 
–El manual té quasi 900 pàgines. Quina feinada.
–Uns 15 anys. Sens dubte, ha estat un treball laboriós, perquè et facis una idea, elaborar l’índex em va portar un parell d’anys. Ara, vull deixar clar que no he inventat res, sinó que a partir de la meva experiència i dels llibres llegits, he volgut sintetitzar en aquest els coneixements que he considerat més importants a l’hora de sortir al mar. 

–A qui li regalaria?
–Des del navegant principiant al més experimentat. És un llibre en el qual pots quedar-te en el nivell de coneixements que necessitis, tot i que com he dit abans, a més coneixements, més seguretat. A més, no és només un llibre tècnic, sinó que també hi ha dades de cultura general de la navegació, com la meteorologia i el reglament nàutic respecte a les prioritats que s’han d’establir quan navegues. La nàutica té vuit parts i en aquest llibre en parlo de totes elles.
 
–Andorra és un país de muntanya amb molta afició per la navegació. Com s’explica?
–Perquè la majoria dels andorrans fem vacances a la costa, i això ha generat una gran tradició navegadora. Tant, que fins i tot tenim un club nàutic al país.
 
–Quins tres consells li donaria a algú que vol iniciar-se en la navegació?
–El primer seria ser prudent. Com diu la dita, és millor penedir-se de no haver sortit (a navegar) que d’haver sortit. El segon seria saber avançar-te a maniobres que has de tenir previstes, com per exemple a l’hora d’entrar a ports, pel que fa a corrents, vents creuats, circulació d’altres vaixells, etc. I el tercer seria no tenir pressa; si navegues amb tranquil·litat, això facilita que sigui un èxit.

–A vostè què li aporta navegar?
–És una passió. La pau que respires navegant no es pot explicar si no es viu. Et pots passar hores i hores simplement mirant com trenca el mar la proa del vaixell.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT