PUBLICITAT

Rasudok Emidio Cambrer i cocteler

«Amb 18 anys vaig haver de viure durant set dies al bosc»

Per Pol Forcada Quevedo

Rasudok Emidio.
Rasudok Emidio.

El Rasudok Emidio va néixer a Alacant fa 30 anys. Amb 12 va arribar al Principat, on es va establir i on continua vivint actualment. En l’actualitat, i d’ençà que va complir la majoria d’edat, treballa al món de l’hostaleria i la restauració.
 
–Vostè va néixer a Alacant.
–Així és, l’any 1992.

–Quan va arribar a Andorra?
–Amb 12 anys. Abans vaig estar viatjant i residint amb els meus pares en diferents països europeus com Alemanya, Letònia, Lituània o Rússia. Llavors, l’any 2004 vam venir cap aquí i m’hi vaig quedar fins ara, amb algunes estades d’un parell o tres de mesos treballant a l’estranger: Madrid, Màlaga, Grenoble, entre altres.

–A què es dedica?
–Amb 18 anys i per problemes familiars vaig haver d’anar-me’n a viure sol, i vaig entrar al món de la restauració i l’hostaleria.

–La seva família, doncs, ja no està aquí?
–No. El meu pare crec que viu a Alemanya, però no ho sé del cert perquè fa nou anys que no el veig. D’altra banda, la meva mare viu a Catalunya, i de tant en tant anem parlant.

–Estant sol aquí des dels 18 anys s’ha hagut de buscar la vida. Ha trobat gaires dificultats?
–I tant! Quan vaig començar a treballar estàvem en plena crisi, jo no tenia experiència laboral i, per tant, no tenia feina. Em va costar molt trobar-ne una. A més, és molt difícil créixer sol, pagar un lloguer sol, el transport, el menjar... Va ser complicat. Fins al punt que en complir la majoria d’edat vaig viure durant set dies al bosc. 

–Com?
–En una ermita al mig de la muntanya. 

–I com se’n va sortir?
–Uns amics se’n van adonar i em van proporcionar un espai a casa seva durant uns dies. Després les assistències socials em van donar lloc a un hostal, al qual vaig residir durant dos mesos, fins que vaig trobar feina i vaig poder estalviar per llogar un pis. Aquest estiu, però, vaig tornar a trobar-me sense lloc on residir.

–Per què?
–La meva parella de llavors em va fer fora de casa. Si no fos per l’alberg del darrer lloc on vaig treballar hauria passat l’estiu al carrer. Els agraeixo el fet d’haver-me proporcionat una habitació per poder viure. Va ser una experiència molt dura, però a la vegada em va anar bé.

–En quin sentit?
–Per estalviar, treure’m problemes del cap i poder tornar a començar de nou.

–En l’actualitat té un compte de TikTok, @rasumovic, on comenta les dificultats i la realitat d’Andorra.
–Així és. De tant en tant penjo vídeos per parlar d’alguns afers com ho van ser les vacunes l’any passat i enguany el tema dels lloguers, que afecta molta gent del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT