PUBLICITAT

Alda Rodríguez Ronchera Assessora start-ups

«Sovint les empreses no saben com finançar allò que volen fer»

Per Albert Belis

Alda Rodríguez Ronchera.
Alda Rodríguez Ronchera.

Estudia un doble grau de dret i administració i direcció d’empresa, i un doble màster en la pràctica de l’advocacia i dret internacional del negoci. Tot i néixer a Andorra, comença la carrera professional a Barcelona, on presta serveis a start-ups. Fa dos mesos obre un despatx d’advocats al Principat d’assessorament a empreses emergents.
 
–Quina mena d’assessorament necessita una start-up?
–Un de legal molt bàsic, com ara la implantació de l’empresa al país, amb tots els tràmits administratius, però també oferim serveis més diferencials. Ajudem a fer tot el pla financer i calcular tots els números de creixement. Moltes vegades una empresa sap el que vol fer, però no sap com finançar-ho. Així, podem ajudar a revisar el pla de negoci, crear una estructura de finançament òptim i ajudar-la en el llançament al mercat. No només la implantació, sinó les fases de creixement que pugui necessitar, com ara la captació de capital. La idea és crear empreses petites que vagin creixent i generar un ecosistema.

–Estan proliferant a Andorra?
–Vist des de fora potser no hi ha tant volum, però si t’endinses en el sector t’adones que cada cop n’hi ha més.

–Per què creu que es dona aquesta realitat?
–Una barreja del context, la llei d’inversió estrangera i l’acord d’associació. Hi ha un factor social i, a més, a Andorra tenim un marc legal molt positiu, amb canvis legislatius que afavoreixen la creació d’aquest tipus d’empreses, també per tenir una fiscalitat més interessant. Tot això combinat fa que hi hagi més moviment i més demanda.

–És el futur de l’economia?
–Sí, són el futur, el país ja fa l’aposta.

–Una empresa emergent és el lloc ideal per a un emprenedor?
–Sí, exacte. Fins ara, als andorrans ens feia por emprendre, però gràcies als canvis legislatius i a la mentalitat social, ara està més ben vist. Hi ha bastant moviment d’andorrans amb projectes molt interessants i és on s’ha d’apostar. Tenim gent rellevant que fa uns anys no s’hagués ni plantejat muntar un projecte al país, i ara sí que ho fa.

–Com s’adapta aquesta mena de societats al context econòmic actual?
–Trobant estructures de finançament òptimes, amb fons d’inversió o particulars que estiguin interessats a invertir. Això fa créixer una start-up, així que la idea és trobar les sinergies. A més, van molt de la mà del sistema de 'coworking', que permet contactar amb altres empresaris i reduir costos.

–Si l’emprenedor s’espavila, per què han de requerir els seus serveis?
–El paper d’un advocat és essencial per fer créixer una empresa, ja que et fa falta per elaborar un contracte amb un inversor, pactes de socis, preparar la documentació societària per implantar acords abans d’anar a un notari. És a dir, la intervenció de l’advocat és essencial en cadascuna de les fases de creixement, des que neix fins que esdevé exitosa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT