Lara de Miguel Comunicadora
«Al final, l’emprenedoria femenina i la igualtat passen pels homes»
Lara de Miguel té 33 anys i és andorrana. Té formació acadèmica en Economia i Periodisme, tot i que es defineix com a comunicadora. És una de les fundadores de l’empresa de Comunicació, Publicitat i Màrqueting especialitzada en cultura Culturàlia, i a través d’aquesta impulsa com a responsabilitat social corporativa el projecte de l’Enterprising Woman Lab (EWL), un esdeveniment anual que té l’objectiu de fomentar l’economia local i l’emprenedoria femenina amb conferències on prenen part diferents dones referents en diferents projectes del país. L’EWL tindrà lloc avui als Cinemes Illa Carlemany, de 09.30 a 12.30 hores.
–És la tercera edició de l’EWL a Andorra. Com ho valora?
–Molt positivament. Tenim un públic molt fidel que fins i tot espera la següent edició. Realment veiem que fa falta, ja que és una jornada que inspira molt a les persones i que ajuda a crear aquesta comunitat de dones emprenedores, que és meravellós.
–Com i per què va néixer aquest projecte?
–Va néixer arran d’una experiència personal de violència de gènere. En aquell moment, vaig pensar que si a mi m’havia arribat a passar, segurament a altres dones també. A més, en el moment d’emprendre em vaig sentir una mica sola i m’hauria agradat tenir algú al meu costat que m’hagués explicat com fer-ho en un inici. Per aquest motiu vaig decidir impulsar aquesta jornada d’emprenedoria femenina per animar i encoratjar les dones que tinguin algun projecte a què el tirin endavant, i si necessiten ajuda, l’EWL està aquí per escoltar-les.
–Comentava que tenen un públic fidel. Són majoritàriament dones?
–Sí, però al llarg de les edicions, cada cop més, han arribat a venir més homes, als quals encoratjo perquè vinguin avui a l’EWL, perquè la veritat és que quan venen també s’ho passen superbé i, a més, col·laboren molt amb aportacions i comentaris. Al final, l’emprenedoria femenina i la igualtat ha de passar pels homes, no és només una cosa de dones.
–A Andorra li falta un impuls per emprendre?
–No crec que sigui una qüestió d’Andorra, sinó més aviat una raó històrica i cultural. Al final, creixem amb aquests estereotips, rols de gènere, que no és que sigui més complicat per una dona emprendre, però sí que és veritat que les dones, a nosaltres mateixes, potser ens posem més pals a les rodes arran d’aquests estereotips que ens han inculcat des de la infància. Penso que poc a poc estem vivint el canvi, estem arribant a aquesta igualtat en tots els aspectes, i jo crec que l’EWL també ajuda a fer aquest canvi de mentalitat. Sobretot l’organitzem per canviar les mentalitats de les mateixes dones que a vegades es diuen a elles mateixes que no ho poden fer.
–Com podem lluitar contra aquests estereotips?
–És molt complicat. Penso que a poc a poc aniran desapareixent, però estan massa arrelats. Però és veritat que ha costat molt, i ara ens toca a la nostra generació ensenyar els nostres fills aquest canvi i arribar a aquesta igualtat.