PUBLICITAT

Eduard Jordi Degà del Col·legi Oficial d'Economistes (COEA)

«A Andorra hi ha molta implicació social, és una societat proactiva»

Per Carmen Salas

Avui i demà tindrà lloc el primer dels sis seminaris que sobre gestió d’ONGs i altres entitats sense ànim de lucre organitza la Universitat d’Andorra amb Andtropia, adscrits a la Càtedra Unesco del centre universitari. Eduard Jordi, degà del Col·legi Oficial d’Economistes (COEA), amb més de 25 anys d’experiència en gestió i assessorament d’entitats, i president del Grup OCPS, impartirà la sessió dedicada a finances, fiscalitat i bon govern d’aquest tipus d’entitats.

–Aquest seminari respon a la realitat andorrana, molt rica en entitats d’aquest caire?

–A Andorra hi ha molta implicació social, és una societat molt proactiva en aquest aspecte, i tenim moltíssimes entitats sense ànim de lucre de diverses tipologies: partits polítics, fundacions, associacions, organitzacions religioses, etc. Dintre de les associacions, que és el més habitual, també en tenim de diferents classes: ONGs, associacions de pares, col·legis professionals, clubs esportius, etc. És a dir, que no només ho són aquelles que ajuden a tercers, sinó també les que ajuden als seus propis associats.

–Llavors aquest seminari es pot considerar imprescindible.

–Per la meva experiència com a auditor, he detectat que entitats que reben subvencions públiques sovint se centren en la part del benefici social sense saber que estan sotmeses a un règim legislatiu sobre el qual sol haverhi un desconeixement, però que igualment han de complir. Hi ha gent que assumeix càrrecs de responsabilitat sense ser conscients d’això. L’objectiu del seminari és donar una visió general de la tipologia d’entitats que hi ha, del marc normatiu que les afecta transversalment i entrar una mica en la gestió econòmica, comptable i fiscal perquè sàpiguem fer els comptes.

–Per tant, el seminari va adreçat tant a les entitats existents com a aquelles persones que s’estan plantejant crear una nova.

–I tant, però també als assessors, perquè es tracta d’un tema sovint molt específic. Estem acostumats a tractar amb societats i empreses, però quan has d’assessorar o treballar, per exemple, per una federació, el marc és diferent.

–Les entitats andorranes solen subcontractar la gestió?

–La comptabilitat i la fiscalitat s’acostumen a subcontractar, però depèn de la seva grandària. Moltes desconeixen que si reben fons, també estan sotmeses a la llei de prevenció de blanqueig de capitals perquè les donacions han de procedir de diners lícits.

–Què passa si es dona aquest fet?

–Els membres de la junta seran responsables solidaris vers l’entitat amb conseqüències tant econòmiques com penals.

–Digui’m tres consells per una bona gestió.

–Conèixer on t’estàs ficant, perquè només així es pot ser conscient de la responsabilitat i de la gestió que has de realitzar; formarse per poder estar a l’alçada del càrrec que s’ocupa, i molts ànims, perquè quan entres és difícil sortir, per la implicació i perquè sol ser complicat trobar qui et substitueixi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT