PUBLICITAT

Pedro Navarro Guitarrista

«La guitarra és com una droga legal que t’absorbeix tot el temps»

Per Carmen Salas

La cinquena edició del Festival Internacional de Guitarra d’Andorra arrenca aquest vespre a la Sala d’actes del Centre Cultural la Llacuna amb l’actuació de Pedro Navarro Flamenco Guitar Duo, que compartirà escenari amb Lluís Castany. Navarro és un referent del flamenc que ha portat el seu virtuosisme amb la guitarra per tot el món. Amb dos treballs publicats, Sueño flamenco i Dedos con duende, i a l’espera de publicar al 2023 el tercer, actualment està de gira amb De vuelta. En el concert d’avui, a més de presentar les seves composicions també rendirà un homenatge a Paco de Lucía, segons Navarro, el millor guitarrista i compositor de la història d’Espanya.

–Com arriba vostè al flamenc?

–Jo sempre he escoltat flamenc, tot i estudiar música clàssica a la carrera. En aquell moment no hi havia una carrera de flamenc com a tal, i per això vaig fer els estudis de guitarra clàssica, però la meva manera d’entendre la vida és el flamenc.

–Sempre va tenir clar que volia ser concertista?

–Sí, perquè el concert és l’estat natural del músic, és on veus com funciona el que has creat a l’estudi.

–Com serà el concert d’aquesta nit? Què veurem i sobretot escoltarem?

–Un concert variat de flamenc on estaran presents tots els pals (bulerías, alegries, tangos, rumbes...). Sempre persegueixo cantar amb la guitarra i que aquest discurs el pugui entendre des d’un professor de guitarra fins a un senyor del camp.

–Com definiria la seva música?

–Com un flamenc melòdic amb influències del jazz, de la música cubana i caribenya. També m’agrada inspirar-me en melodies de copla o de música espanyola.

–També rendirà homenatge al gran Paco de Lucia.

–Sí, amb alguna sorpresa inclosa perquè la gent se senti identificada amb aquestes melodies que encara que són de Paco ja formen part de l’imaginari col·lectiu del flamenc i d’Espanya.

–Què feia únic a Paco de Lucía?

–Paco no només que va ser el millor guitarrista, sinó que per a mi, ha estat el millor compositor de la història d’Espanya. El gran públic el té com un virtuós de la guitarra, però era molt més que això,. Podia portar la tècnica a l’extrem, va revolucionar la guitarra, i a més, va ser un gran creador.

–Què es necessita per tocar per Paco de Lucía?

–Un domini del temps molt fort i també de la tècnica flamenca, entendre el que ell volia expressar en cada nota i un estat de forma bestial.

–Per tocar a aquest nivell la guitarra ha de ser una gran passió.

–És una barreja entre necessitat i passió. La guitarra és com una droga legal que t’absorbeix tot el temps, encara que estiguis fent altres coses, és una mena d’obsessió. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT