PUBLICITAT

Maria Caminal Directora i Guionista

«Hi ha moltes dones que callen per por i aquest no és el camí»

Per Anna Casanova

Maria Caminal.
Maria Caminal.

Maria Caminal és una jove andorrana que ha estudiat cinema i s’ha especialitzat en producció, guió i direcció. Amb 24 anys, ha rodat i dirigit el curtmetratge Mariana, que critica el maltractament a la immigració i l’abús sexual a les dones en un entorn laboral. Aquest projecte, protagonitzat per Nacho Guerreros (La que se avecina), Victoria Santos (Vis a vis, La casa de Papel) i Jasmine Serra, es troba actualment en distribució, s’estrenarà a porta tancada el 2023 i ha comptat amb una subvenció del Govern d’Andorra. 

–Quan va començar a interessar-se pel cinema?
–Recordo que era molt petita, tenia uns 8 o 9 anys, i estava mirant una pel·lícula de ficció amb els meus pares. En un moment determinat, va aparèixer un primer pla de l’actor principal i, allà asseguda, em vaig començar a preguntar si hi havia més persones al seu costat i com funcionava tota l’estructura logística darrere de les càmeres. A poc a poc, vaig anar desenvolupant una passió pel món audiovisual, en conccret, per gravar des del meu punt de vista i, així, trobar una nova forma de comunicar-me amb les persones. 

–Què sent quan està darrere d’una càmera?
–Sento que és un nou repte. Cada cop que dirigeixo una escena és una nova oportunitat d’explicar com veig el món mitjançant un treball previ amb els actors i l’equip tècnic. El treball en equip és l’eina principal per a un director, saber confiar en ells i que ells confiïn en la teva visió és la base per assolir el repte i transmetre el missatge. 

–Què volia expressar al curt?
–Sento que en ple segle XXI, les dones continuem patint situacions injustes. Mariana representa totes les dones que han estat forçades a viure una vida plena d’obstacles, amb pocs recursos, però amb un gran valor per atirar endavant. El sistema social ha creat un patró que es repeteix en moltes dones que cuiden soles dels seus fills i filles sense ajuda i a les quals se les obliga a passar per situacions inimaginables per sobreviure cada mes. Amb una gran càrrega de responsabilitat, pateixen per dintre, en silenci.

–Ens podria fer un resum de la història del curt?
–Mariana (Victoria Santos) és la cuinera del restaurant de David (Nacho Guerreros) des que va emigrar a Espanya amb la filla petita d’11 anys. A la recerca de diners per complir el somni de la seva filla, està disposada a fer el que sigui necessari a la feina per no ser acomiadada.

–Què vol aconseguir amb aquest projecte?
–Explicar una realitat que patim més de 2,8 milions de nenes i dones en algun moment de la nostra vida. La violència sexual està a l’ordre del dia, i el 17% d’aquesta violència sexual es produeix a la feina, per part dels companys, col·laboradors, clients, del gerent i propietari de l’empresa. També vull animar a totes les dones que estiguin patint algun tipus d’abús que denunciïn. Hi ha moltes dones que callen per por i aquest no és el camí. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT