PUBLICITAT

Carla Sarrat Llevadora i fundadora de Maternidad21

«El projecte també va néixer per lluitar contra la violència obstètrica»

Per Anna Casanova

Carla Sarrat.
Carla Sarrat.

Carla Sarrat té 27 anys i és la fundadora de Maternidad21, un centre de maternitat en línia adaptat a cada mare, que desenvolupa un acompanyament des de l’embaràs fins a la lactància del nadó. Sarrat ha treballat a Espanya i a Andorra com a llevadora, tant en el sistema sanitari públic com el privat, així com en centres d’atenció primària duent a terme el seguiment complet de la gestació. També ha realitzat grups de preparació al part i de suport a la lactància materna. 

–Com es va interessar per ser llevadora?
–És una professió de continu contacte amb les persones i que requereix estar al costat de les dones en tota la seva etapa reproductiva i en un dels moments més importants de la seva vida com és l’embaràs. Això em va apassionar des del principi. Viure un moment tant especial com l’arribada al món d’un nounat em feia sentir molt privilegiada, i acompanyar a les mares és realment especial.

–Com va néixer Maternidad21?
–Es va crear arran de les necessitats i injustícies que percebo durant diversos anys en les dones que acompanyo als paritoris. Alhora, va néixer per lluitar contra la violència obstètrica que pateixen moltes d’aquestes durant els seus embarassos i parts. En aquest sentit, durant el 2019, es va dur a terme un estudi observacional transversal a Espanya que va incloure 899 dones que havien donat a llum en els últims 12 mesos. Els resultats no deixen lloc a dubtes: la violència obstètrica va ser reportada pel 67,4% de les dones, i a Andorra les taxes d’intervencions no són millors que a Espanya.

–Quins són els seus principals objectius? 
–Avui dia, el meu focus amb totes les dones és que visquin una experiència positiva de l’embaràs i sobretot un part respectat. A més, un dels propòsits principals és que no pateixin intervencions innecessàries en els seus parts, que poden portar a seqüeles importants; i sobretot, que siguin autònomes i ames de les seves decisions. Entenc que per aconseguir-ho necessiten un assessorament professional que vetlli pels seus interessos, i això és el que ofereixo a Maternidad21. Així doncs, el meu interès és sempre el seu benestar i el del nadó, deixant de banda interessos econòmics, horaris professionals o protocols obsolets.

–Quin tipus de seguiment fa a les seves clientes?
–A Maternidad21 s’ofereixen diferents tipus de serveis segons les necessitats personals de cada dona i l’etapa en què es troba, des de consultes soltes d’una hora per tractar aspectes de la cerca de l’embaràs, del mateix embaràs en si, per treballar el part, o fins i tot per abordar aspectes del postpart, on continuem tenint un paper molt important.

–Creu que hi ha desconeixement en la societat sobre l’embaràs?
–Més que desconeixement diria que hi ha una gran desinformació, tant en el que respecta a l’embaràs com al part. Moltes dones continuen pensant que com més ecografies, més control de l’embaràs; que el millor professional per acompanyar el part normal és el ginecòleg; que donar a llum per cesària té menys riscs que un part; o que l’epidural és l’únic mètode d’alleujament que existeix. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT