PUBLICITAT

Àlex 'Sito' Espanyol Pilot de ral·lis

«El que tinc clar és que vull ser campió del món de ral·li»

Per Anna Casanova

Àlex Espanyol.
Àlex Espanyol.

Àlex Espanyol, més conegut per Sito, és un pilot de ral·lis lauredià. Amb només 20 anys no tan sols va complir el seu somni, sinó que també es va convertir en el Campió Júnior de Catalunya en la seva categoria. Un any després, l’any 2021, es va proclamar campió de la Copa d’Espanya de Ral·lis de terra. Actualment, ens parla sobre els seus nous objectius a complir.

–Com va començar en el món del motor?
–Va ser de casualitat. Vaig fer un curs de pilotatge sobre gel al circuit del Pas de la Casa i, a partir de llavors, el monitor que estava fent la formació em va preguntar si m’agradava córrer o si ho havia provat mai. Jo li vaig dir que no. Llavors, em va ajudar a començar a córrer en les GSeries, que és un campionat que es fa aquí a Andorra de pilotatge sobre gel. Així va començar tot.

–Què el va atreure cap a aquest esport?
–Jo sempre havia volgut córrer amb cotxes, fins i tot havia demanat a casa un kart, però com que feia futbol i tampoc tenia cap conegut o familiar aficionat, es pensaven que era només un caprici. Tanmateix, sempre he tingut una afició molt gran pel món del motor i he estat molt connectat amb els cotxes. Tenia jocs de la PlayStation relacionats amb aquest esport. Crec que si hagués començat de més petit, potser m’hauria cansat d’aquest món, però com vaig iniciar-me amb 18 anys ja era més madur i tenia més consciència. Andorra, en aquest sentit, i pel fet que és més complicat l’accés als camps, m’ha portat a començar a l’edat adequada. 

–És complicat viure al 100% dels ral·lis? Com ho combina?
–Els inicis són sempre complicats, sobretot quan estàs en procés de convertir-te en pilot professional. Però és el mateix que començar una empresa: has d’implicar-te. En el meu cas, he fet passos molt grans de nivell en la meva carrera. Primer, vaig començar anant al campionat de Catalunya i el vaig guanyar; després vaig participar en el campionat d’Espanya i també el vaig guanyar en un termini molt curt, de dos anys; i ara faré el salt al Campionat d’Europa Júnior i he de seguir amb la mateixa línia. Tot i això, ho faig més per passió que per cobrar. M’agrada passar el temps corrent i és el que em motiva, ser millor cada dia i superar els meus rivals. Amb tot, m’agradaria acabar aquest any amb molt bon ritme i amb més fluïdesa dins del cotxe.

–Quin és l’objectiu que ha assolit que li ha fet més il·lusió? 
–Les meves metes són sempre a llarg termini. De moment, he complert tots els que se m’havien marcat des d’un inici i estic molt orgullós. Sí que tinc un objectiu molt clar, que és que vull ser campió del món de ral·li. M’és indiferent amb quina categoria. 

–Si hagués d’escollir entre ral·lis d’asfalt i de terra amb quin es quedaria?
–M’agrada més l’asfalt perquè és més ràpid, el ritme que tens és bastant alt i els trams són molt llargs. 

–Amb què pensa quan està dins del cotxe?
–Penso a arribar a la meta amb un bon nivell i intento aplicar bones sensacions al cotxe. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT