PUBLICITAT

Mariona Ferrer Pediatra

«La mare ha de viure la lactància de manera positiva, sense patir»

Per Carmen Salas

La Mariona Ferrer és pediatra, professió que des de fa set anys exerceix a Andorra, primer a l’hospital, i des que va ser mare, a la seva consulta pròpia, opció que va triar per poder conciliar feina i família. Tot i que es va plantejar especialitzar-se en cardiologia i que té un màster en cardiologia infantil, considera que decantar-se per la pediatria va ser tot un encert. 
 
–Què la va atraure de l’especialitat?
–Que casava molt amb la meva manera de ser. M’agraden els infants i a pediatria crees un vincle molt bonic amb ells. En certa manera, formes part del seu món, i acompanyes les famílies en temes de lactància i de criança. Això permet tractar qüestions que van més enllà dels aspectes estrictament mèdics. A més, és una especialitat molt alegre. La majoria de vegades veus com els infants creixen i es fan grans, i això és molt bonic.
 
–Quan i per què va decidir crear l’espai online Pediatria.Km0?
–El vaig crear quan estava fent la residència, una miqueta amb la intenció de compartir temes que anaven sorgint dia a dia a la consulta perquè la gent tingués informació verídica. A les xarxes hi ha tanta informació falsa que volia que fos un espai on desenvolupar temes amb calma i amb rigor científic.
 
–Vostè diu que la criança ha de ser respectuosa, responsable i feliç. A què es refereix?
–Respectuosa en dos sentits: pel nadó, però també per la mare. A vegades, els pediatres considerem que donar el pit és la millor opció, però potser a una família no li va bé i hem d’intentar adaptar-nos a cada cas. El bebè ha de rebre el que necessita,però la mare també ha de viure l’experiència de manera positiva, sense patir. Quan parlo de responsable em refereixo al rigor mèdic amb què hem d’abordar cada situació i no fer cas dels consells sense una base contrastada. I feliç, perquè és importantíssim gaudir de la criança dels fills, ja que repercuteix directament en el seu desenvolupament tant ara com en l’edat adulta. 

–A vegades, donar el pit sembla molt complicat. Per què?
–Les dones hem de conèixer totes les parts del nostre cos, inclosos els pits. La forma que tenen és important a l’hora d’alletar, però també ho és fer-ho en un ambient tranquil sense un munt de persones aconsellant-te com ho has de fer. En aquest sentit, és fonamental deixar-nos assessorar per qui té els coneixements, com els pediatres, que resolem tots els dubtes. Serà una garantia d’èxit. 
 
–Quan una dona es reincorpora a la feina, pot continuar donant el pit?
–Encara hi ha molta gent que pensa que no, i és mentida. Es recomana mantenir-la com a mínim fins als dos anys, tot i que qualsevol decisió que prengui la mare està bé.

–Paral·lelament, forma part de Criand, una empresa que organitza tallers per acompanyar en l’embaràs, la maternitat i la criança.
–Sí, m’encarrego dels tallers relacionats amb la lactància materna, i també he fet alguns sobre urgències de pediatria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT