PUBLICITAT

Manuel Méndez Expert en medicina tradicional xinesa

«Part de la medicina tradicional xinesa són remeis de l’àvia»

Per Carmen Salas

La seva experiència en el món de les arts marcials li va permetre entrar en contacte amb la medicina tradicional xinesa (MTX), i comprovar els beneficis en el camp de l’acupuntura pel que fa a les lesions. Tant li va cridar l’atenció que de gran s’hi va formar durant quatre anys a l’Escola Superior de Medicina Tradicional Xinesa de Barcelona, a més de viatjar a la Xina per ampliar els seus coneixements al país d’origen. Després de col·laborar amb el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya, un centre on tracten pacients amb fibromiàlgia i el centre Sankara a Andorra, entre d’altres, fa més d’un any va obrir consulta al Principat, on ajuda als interessants a alleujar-los el dolor mitjançant la recuperació del seu equilibri.

–En què consisteix la medicina tradicional xinesa (MTX)?

–La MTX no creu que hi hagin malalties, sinó persones malaltes perquè han perdut l’equilibri que els fa estar sans. Per als xinesos el benestar i la salut depenen de tres potes: el que respirem, el que mengem i el que ens emociona, que han de conviure en harmonia. Els pilars bàsics de la MTX són la teoria del yin (energia negativa, fred, terra, nit) i el yang (energia positiva, calor, foc, dia), i la teoria dels cinc elements (fusta, foc, terra, metall i aigua). Quan es desequilibren, la persona emmalalteix.

–Com afecta aquesta concepció en relació a l’alimentació?

–El punt de partida de la MTX és que el yin i el yang estan representats a tot arreu, també en els aliments. Es tracta de menjar aliments contraposats per no carregar-te de yin o yang i provocar un desequilibri que comportarà diferents problemes.

–La MTX és compatible amb l’occidental?

–I tant. La medicina xinesa no consisteix en teràpies alternatives, sinó complementàries. Per exemple, si tens molèsties digestives i el teu metge et recomana menjar més fruites i verdures, la medicina tradicional xinesa el que farà és recomanar-te quines t’aniran millor i quan les hauràs de prendre.

–Amb quines problemàtiques de salut acut la gent a la seva consulta?

–Una mica de tot, gent que vol recuperar-se d’una lesió o que té problemes d’insomni, emocionals, gàstrics que arrosseguen des de fa temps. Jo intento alleujar-los el dolor mitjançant la recuperació del seu equilibri. Per fer-ho aplico les quatre branques de la MTX, l’acupuntura, el massatge, la fitoteràpia i el txikung, una teràpia basada en exercicis respiratoris per col·laborar en el benestar.

–Per què creu que encara hi ha tant escepticisme al respecte?

–Perquè estem acostumats a qué els únics tractaments vàlids son els que estan demostrats per la ciència, quan la MTX no deixa de ser un medicina que tradicionalment s’ha fet sempre. De fet, una part de la MTX són remeis de l’àvia. Però ja em sembla bé. Jo el que intento és aportar una ajuda extra. A les xerrades que dono, faig plantejaments lògics i amb exemples que tothom pot confirmar si els prova durant un temps limitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT