PUBLICITAT

Sergi Mata Artista de música urbana

«Vam escollir Meritxell perquè és un lloc emblemàtic d’Andorra»

Per Lídia López

El Sergi Mata és artista de música urbana. Sota el nom de 94rules, escriu i canta les seves cançons, que fa realitat en estudis independents. En el videoclip del seu darrer tema, Volar, hi apareix el Santuari de Meritxell.

–Què el va portar al món de la música?
–Em vaig iniciar escrivint, sense intenció de gravar, i engrescat  perquè hi començava a haver una escena de l’urbà dins de l’entorn català. El que més em va impulsar van ser les meves ganes de crear, ja que de fet, sóc dissenyador gràfic. Sigui com sigui, vaig començar a escriure a l’estiu del 2018 i al desembre vaig publicar el meu primer tema, 1994, any que vaig néixer i com una metàfora del meu naixement musical. Des d’aleshores he anat fent cançons, sempre gravades en estudis independents perquè no hi guanyo res i no em sortiria a compte invertir en un estudi professional. L’any passat vaig fer les meves primeres actuacions i les primeres entrevistes en mitjans com a part de la nova escola de música urbana en català, gènere en la qual encara som pocs artistes.

–La música urbana en català és rara avis?
–Sí, i de fet, molta gent em diu que hauria de cantar en castellà perquè així tindria més visualitzacions. Si bé és cert que cada cop som més artistes d’aquest gènere en català, al final som prop d’una vintena, mentre que en castellà ho fa tothom, així que penso que és més únic i és més fàcil destacar entre menys gent. A més, estic acostumat a escriure en català, i si ho provés en castellà, potser no em sortiria tant fluid. 

–Quina és la seva relació amb Andorra?
–El 2019 vaig començar a sortir amb la meva parella, que és andorrana, i em va suggerir gravar alguna cosa al Principat. A casa seva tenien motos de neu, així que podíem aprofitar per prendre imatges a les pistes del Pas de la Casa. Va ser la primera vegada que vaig fer una cançó pensant en el videoclip, i certament em va dificultar el procés d’escriptura, però d’aquesta feina va sortir Gel. Aquesta cançó es va publicar durant el confinament, i jo crec que el fet que estiguéssim tancats a casa va ajudar que tingués més repercussió que normalment. La veritat és que va tenir molt bona rebuda al Principat.

–En el seu darrer tema hi apareix el Santuari de Meritxell. Per què aquest escenari?
–Va ser també per suggeriment de la meva xicota. Vam escollir Meritxell perquè és un lloc emblemàtic d’Andorra, no volíem un fons de muntanya neutre que no es pogués distingir. Volar és un tema que li he dedicat a ella, i és el primer Drill melòdic que componc. I a banda d’Andorra, el videoclip també està gravat a Budapest, on vam anar a passar el Cap d’Any, i té alguna escena de Barcelona. 

–Quin és el seu pròxim repte?
–Aviat sortirà publicada la meva primera col·laboració. Com he dit, treballo amb estudis independents, i em va sorgir l’oportunitat de trobar-ne un de prop d’on visc, a Sant Sadurní d’Anoia. Resulta que allà hi grava aquest noi amb qui hem col·laborat, que també ha tret coses dins del gènere del Trap i del Drill, així que ens van animar a treballar junts i aviat estarà acabat el tema.

PUBLICITAT
PUBLICITAT