PUBLICITAT

Òscar Martín ‘Speaker’ del MoraBanc

«Quan haig de demanar que animin, penso que em xiularan»

Per Albert Belis

Òscar Martín.
Òscar Martín.

Li van trucar quan treballava a la Seu. Va contestar la trucada, li van proposar fer d’'speaker' del MoraBanc i va dir: «Que sàpigues que el primer partit de bàsquet en directe que veuré serà fent d’'speaker'; n’he vist per la televisió però no hi he estat mai en directe». La resposta: ho faràs molt bé. I va encertar.

–És a dir, no sabies gaire de bàsquet?
–De veure’l en directe en un pavelló, no. De fet, durant la primera temporada tenia algú el costat que m’ho anava explicant. Va ser una immersió total.

–S’ho va haver de preparar bastant?
–Correcte. Al principi era molt estressant perquè tot era nou. Aterrava al món del bàsquet, no coneixia cap jugador, les normes en directe no són com a la tele i has de ser ràpid.

–Es va mirar altres 'speakers'?
–No, però mantinc contacte amb el del Manresa i el del Madrid. I tinc una cosa pendent: vull anar a un altre pavelló de l’ACB a veure un partit narrat per un altre 'speaker'.

–En aquests sis anys, ha fet una evolució?
–Si bé al principi era estressant, ara m’ho passo bé, no he d’estar concentrat perquè ja sé com evoluciona el joc. Ara bé, hi ha una cosa que sempre crec que no em sortirà i que acaba sortint: quan surto a demanar a la gent que animi, ja que penso que em xiularan.

–És molt civilitzat el públic andorrà?
–Sí, però quan li demanes un punt més, ho fa. El MoraBanc no té una afició com la del Barça. La nostra penya són poquets en comparació a la resta del pavelló.

–Ha de demanar massa cops que la gent animi per suplir aquesta mancança?
–No, els has d’esperonar. Estan allà, gaudint del partit, i és cert que tenim un públic excessivament respectuós. Venen a gaudir del bàsquet, i quan demano un plus, responen.

–Ara el bàsquet és esport i també espectacle. Com ho veu?
–S’ha d’entendre com un show, però el show no depèn de les accions que s’hagin previst, sinó que depèn molt del joc. Hi ha partits que deixem de fer coses.

–S’impedeix l’espontaneïtat del públic?
–Estic d’acord, i sovint ho veiem. Tenim temps morts que s’han de fer perquè inclouen promocions i el públic està molt 'encigalat', i és cert que tallem una mica el moment.

–Creu que la gent espera que la dirigeixi?
–És un punt d’equilibri complicat. En temps morts que no tenim res preparat, esperem a saber com respiren, i en alguns no diem res.

–Sembla que està encantat de fer el que fa.
–Correcte. Estic encantadíssim de fer d’'speaker' del MoraBanc, m’ho passo molt bé, és un espectacle apassionant. Veiem jugadors joves que després han estat grans estrelles i els hem tingut al davant.

–Qui és l’estrella del pavelló?
–És un combinat de tot. Sobretot els jugadors, però els últims anys el Brut ha tret pressió a l’'speaker' i s’ho ha guanyat ell.

PUBLICITAT
PUBLICITAT