PUBLICITAT

Sònia Abad Veterinària

«Tenir un animal de companyia suposa moltes obligacions»

Per Lídia López

La Sònia Abad és veterinària i cap del Servei de Veterinària i de Salut i Protecció Animal del Departament d’Agricultura des del 2016. Darrerament, el Govern ha publicat una campanya amb el lema La teva mascota, la teva responsabilitat, sobre el compromís de tenir un animal a càrrec i la importància de l’adopció.
 
–Quin és el missatge i l’objectiu de la campanya?
–La finalitat és conscienciar, que la gent estigui sensibilitzada i informada de què implica tenir un animal, sobretot aquelles persones que vulguin tenir un animal de companyia. Suposa moltes obligacions perquè és un ésser viu amb unes necessitats que cal tenir clares: si el lloc per viure és l’adequat, si la persona té temps per estar amb ell i passejar-lo, la part econòmica per cobrir les despeses que evidentment tindrà, com l’alimentació o l’atenció veterinària... Està clar que cada animal és un cas, però en línies generals, els gossos suposen més feina que els gats perquè ells, mentre li netegis la caixeta, li posis menjar i hi juguis, ja estaran contents. I a més, com més gran sigui el gos, més temps hauràs de dedicar a passejar i més espai necessita. D’altra banda, la campanya també busca promocionar les actituds cíviques, per tal que la tinença de l’animal no generi conflictes de convivència, i refereix la importància de l’adopció.

–Tenen comptabilitzats els animals que actualment busquen llar?
–No tenim la xifra exacta, però en el cas concret dels gossos, puc comentar que la concessió de la gossera està en mans de GosSOS, i segons les darreres dades que ens han facilitat, durant el 2021 hi va haver 182 entrades, dels quals 26 són animals que es van retornar als seus amos, i hi va haver 108 adopcions i 25 acollides. Jo crec que es va fent a bon ritme, i ara mateix, la gossera no està saturada, tot i que hi ha hagut moments que ha estat més ocupada que ara. 

–En qualsevol cas, sempre s’anima a les persones que adoptin i no comprin animals.
–Totalment. Són animals que necessiten afecte perquè estar tancat en una gàbia és molt trist, malgrat que tant a la gossera com a la gatera tenen totes les atencions. Però, evidentment, no té res a veure amb el fet d’estar amb una família que estigui pendent.

–I què opina sobre la qüestió de la cria responsable?
–Penso que sempre és millor tenir els animals esterilitzats perquè sinó, quan ve la cadellada, què en fas? Només ho veig conscient si tens molt clar que te’n quedaràs algun i la resta sabràs amb qui deixar-los. Però també passa que molts cops s’acaben sacrificant, així que és millor prevenir i esterilitzar els animals. I clar, a ningú li agrada haver d’esterilitzar al seu animal, però si no ho fas, hauràs de vigilar-lo molt, sobretot a les femelles en època de zel perquè no entrin en contacte amb cap mascle. Es pot fer, però sempre hi pot haver accidents i llavors potser no sabràs si podràs col·locar tots aquests gossets. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT