PUBLICITAT

Natàlia Gallego Investigadora

«Descobrim a la població la geologia camuflada als carrers»

Per Àlex Pont

Natàlia Gallego
Natàlia Gallego

La Nàtalia va néixer l’any 1980 a Valladolid i es va traslladar a Andorra quan tan sols tenia un any. Va cursar el grau de Geologia a les universitats de Tolosa i Perpinyà, on també va dur a terme el projecte de final de crèdit. A partir de l’any 2003 es va integrar com a treballadora de l’actual Andorra Recerca i Innovació en qualitat d’investigadora sobre riscos naturals.

–Com va néixer el projecte del Museu Roques al carrer?
–Es va inaugurar l’any 2007 després d’haver publicat un article a la revista científica de l’antic Cenma que tractava sobre la formació i l’evolució de la geologia del país. En aquell moment, el Comú d’Andorra la Vella es va posar en contacte amb nosaltres i vam decidir anar més enllà amb la divulgació.

–En què consisteix?
–El Museu Roques al carrer està dividit en tres parts i el conformen un seguit de roques magmàtiques, metamòrfiques i sedimentàries acompanyades de panells explicatius amb codis QR els quals tothom pot donar-li una ullada i conèixer els fonaments de la nostra terra. A més a més, també compta amb fòssils de gran qualitat originaris d’Andorra.

–Quin és el valor afegit que ofereix als ciutadans?
–L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar a conèixer la riquesa de la geodiversitat mundial i sobretot la del Principat, mitjançant l’anàlisi i l’observació dels elements naturals del nostre entorn. En ser un museu obert es pot actualitzar amb més facilitat i rapidesa. Però, el valor real és que descobrim a la població la geologia camuflada als carrers.

–En quines parts es divideix?
–Primer de tot trobem el jardí de roques situat al Parc Central. Aquesta part està formada per panells indicatius sobre la procedència i la formació de les diferents roques que es troben arreu d’Andorra juntament amb petits fragments d’aquestes. Després està l’itinerari geològic que recorre un total de 35 façanes per la capital on s’expliquen els elements geològics de construcció i ornamentals que conformen alguns dels edificis i comença al carrer Prat de la Creu. Finalment, està l’itinerari de l’arquitectura de granit. En aquesta part s’explica el corrent arquitectònic que va predominar al país durant els anys 30 fins als 60 mitjançant la utilització del granit. Al llarg d’un total de 10 façanes es pot observar el canvi de les tècniques i la pedra com a element protagonista a les edificacions.

–A qui es dirigeix?
–Als inicis estava dedicat a les escoles per tal de donar a conèixer els fonaments del país a les noves generacions, però el fet de difondre la nostra naturalesa també es va convertir en un atractiu turístic, la qual cosa va comportar la utilització de diversos idiomes en les explicacions dels ítems. A dia d’avui estem mirant de crear una aplicació mòbil que complementi el museu amb la col·laboració del comú. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT