PUBLICITAT

Marc Mossoll Biòleg i guia de muntanya

«La població andorrana s’està tornant massa urbanita»

Per Àlex Pont

Marc Mossoll
Marc Mossoll

Encamp, 1965. En Marc Mossoll va estudiar Biologia a la Universitat Paul Sabatier de Toulouse, forma part del Grouse Specialist Group de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN) i guia de muntanya. Es va especialitzar en l’estudi i la recerca de tetraònids, una subfamília d’aus de muntanya també anomenats gal·liformes, amb més de 15 anys d’experiència.

–El mes passat va dur a terme una activitat de raquetes de neu a la Casa de la Muntanya d’Ordino. Creu que és una iniciativa profitosa pels ciutadans?
–Primer de tot crec que la Casa de la Muntanya és un projecte que ha engegat recentment i em sembla una iniciativa molt positiva. Aquestes activitats pretenen descobrir a la població que s’interessa per la natura unes facetes de la muntanya que no forçosament tothom té a la ment. De manera general, la població andorrana s’està tornant massa urbanita i està deixant de banda un aspecte essencial del nostre país com són les muntanyes. Ha desaparegut el vincle directe amb la naturalesa i crec que hi hauria d’haver una Casa de la Muntanya a totes les parròquies.

–Com va anar la sortida?
–Pel que fa a les sortides amb raquetes de neu, cal destacar que es tracta d’una activitat física en grup que inclou una part didàctica en què s’explica com les espècies, la flora i la fauna sobreviuen a les adversitats climatològiques, sobretot durant la temporada d’hivern que és la més complicada. De fet, enguany el bestiar ha hagut de suportar grans dificultats perquè les nevades han arribat molt abans del previst. A les rutes interpretatives també es detalla com les plantes es protegeixen del fred i a seguir petits rastres dels animals de la zona.

–I la rebuda dels participants? 
–La muntanya té vessants diferents i, per tant, una gran diversitat de flora i fauna depenent de la zona en què ens trobem. El públic no era conscient de tot això i es van veure bastant sorpresos per la quantitat de coses que ens pot ensenyar l’ecosistema; aspectes que no es troben als llibres i que es descobreixen en un treball de camp. Ara bé, el perfil dels participants era de persones que ja havien realitzat l’activitat de raquetes de neu anteriorment per tal que es poguessin centrar al 100% en la part didàctica i no en la part tècnica de l’excursió.

–Algun projecte de futur a nivell personal?
–Principalment, m’agradaria impulsar la creació de parcs nacionals perquè els turistes que vinguin a gaudir dels espais oberts puguin quedar-se més d’una setmana i no vinguin tan sols a comprar. A més, voldria crear escoles naturistes per a persones amb risc d’exclusió social i problemes. També m’agradaria tirar endavant campaments d’estiu juvenils per fomentar la companyonia i deixar de banda els mòbils. La canalla ha deixat de creure en el futur, no saben quin potencial tenen ni com poden arribar a ser el que realment volen ser. Vull que els infants recuperin la il·lusió de viure i créixer amb uns hàbits saludables. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT