PUBLICITAT

Emeline Payelleville Professora de Francès

«Un 80% dels meus alumnes necessita el francès per la feina»

Per Lídia López

L’Emeline Payelleville és professora de llengua francesa al Centre de Formació al Llarg de la Vida des de fa dos anys. Abans havia exercit com a docent a la Formació Professional i també en acadèmies.
 
–Quin perfil d’alumnes té?
–A la meva aula tinc alumnes des dels 20 anys fins a aproximadament als 65, però sé que en altres cursos hi ha persones des de just després de graduar-se de la secundària fins a persones més grans. Respecte de les seves professions, hi ha molta gent que ve del sector serveis: de l’hoteleria, el comerç i la restauració. També hi ha treballadors de l’Administració, d’empreses privades, estudiants… Són perfils molt variats. I, per últim, sobre el lloc d’origen dels alumnes, penso que és força representatiu d’Andorra, perquè hi ha andorrans, espanyols, portuguesos, i gent de Sud-amèrica. El que és cert, en el cas concret de l’assignatura que imparteixo, és que un 80% dels meus alumnes s’apunta perquè necessita el francès per la feina. 

–Què és el més interessant d’impartir docència amb adults?
–Treballar amb adults és molt gratificant perquè les persones que s’apunten a les classes tenen molt d’interès i molta voluntat d’aprendre. Insisteixo, la majoria de gent  vol aprendre francès perquè el necessita per la feina i això fa que et sentis molt útil. A més, també fem alguns dels cursos al Centre Penitenciari, per als reclusos que volen aconseguir el títol de graduat, i sents que els pots ajudar a preparar la seva sortida de la presó.

–Per què considera important aquest recurs?
–Fins ara només he parlat com a professora de francès, però el Centre de Formació al Llarg de la Vida ofereix altres cursos, per exemple, d’informàtica, anglès, castellà, català o matemàtiques. També hi ha classes per a la gent que vol d’accedir als estudis universitaris, pel títol de graduat en Segona Ensenyança per a candidats lliures, per preparar l’examen d’accés a la nacionalitat, o per les proves per a diplomes i altres exàmens oficials. Penso que és un servei molt ampli i molt útil per a l’alumnat, pel seu futur professional i per ells mateixos individualment.

–Per què recomanaria a inscriure’s al centre?
–El primer argument seria animar totes les persones que volen accedir a una titulació oficial de les que he comentat. I si la voluntat és només aprendre, també els animaria perquè la varietat de formació és molt àmplia. També vull posar en relleu que ens ho passem molt bé perquè són grups petits, així que intentem que les classes siguin divertides i interessants. A més, sempre procuro adaptar-me al màxim a les necessitats de cada alumne. Per exemple, si n’hi ha un que treballa de recepcionista en un hotel, procuro donar-li totes les eines per poder rebre un client francès. D’altra banda, també és important recordar que ara estem a Andorra la Vella, i això facilita que les persones, i en especial les que treballen, puguin venir al final del dia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT