PUBLICITAT

Marta Pons Nutricionista i Dietista

«Si treballem bé l’alimentació hi pot haver menys problemes de salut»

Per Lídia López

La Marta Pons és dietista i nutricionista. És la responsable del Centre d’Assessorament Dietètic, i aquests dies, ha col·laborat amb Assandca per promocionar menús orientats a la prevenció del càncer de mama.
 
–Quins serveis ofereix des del seu centre?
–D’una banda, faig assessorament nutricional, no només individualment sinó que també a grups, revisant menús per a escoles i geriàtrics, o col·laborant amb Grandvalira per les copes del món. També soc docent en tres centres diferents del país i faig els tallers nutriculinaris, a col·lectius com els nens, perquè penso que adquirir uns bons hàbits alimentaris s’ha de començar a treballar des de petits. En definitiva, faig moltes coses perquè penso que l’alimentació forma part de la vida de les persones i és un pilar bàsic de la prevenció i tractament de moltes malalties.

–En què ha consistit la col·laboració amb Assandca?
–Jo considero que, si treballem bé l’alimentació, hi pot haver menys problemes de salut o necessitar menys medicaments. I en el cas dels malalts de càncer, l’alimentació té un pes molt específic. La campanya d’aquest any amb Assandca s’ha dividit en dues accions: la prevenció del càncer de còlon i la prevenció del càncer de mama, que són els dos tipus de càncer on l’alimentació hi juga un paper més important. La col·laboració ha consistit a donar idees durant 10 dies per fer menús que siguin prou variats, equilibrats, saludables, i adequats a les necessitats d’aquest tipus de càncer. Perquè és veritat que la gent ens consulta molt als nutricionistes sobre consells per confeccionar i equilibrar el menú diari o com elaborar receptes equilibrades que continguin tots els elements que els recomanem. Al final, es tracta d’aconseguir que això sigui un hàbit de vida i no una estratègia puntual. 

–Es tracta, doncs, de fer-ho atractiu?
–Sí, això és important. El menjar és un plaer, una font de salut, i una via de relació social. Ens interessa que allò que es posa al plat no sigui perquè és el que em toca menjar avui i ja està. Hem de ser capaços de gaudir-ho i que allò ens alimenti, ens nodreixi, i ens aporti allò que ens fa falta.

–Quines serien unes línies alimentàries bàsiques per gaudir d’una bona salut?
–La primera paraula que posem és que ha de ser una alimentació que es basi en la dieta mediterrània, que té com a concepte bàsic que el 75% dels aliments que ingerim és d’origen vegetal i només un 25% d’origen animal. La proporció sempre és molt més alta d’aliments d’origen vegetal que d’animal, i també hi ha una alta proporció de fruits secs i lleguminoses, que són aliments especialment interessants per la seva aportació alta en fibra i proteïna d’origen vegetal. Busquem també que hi hagi greixos saludables, que sigui alta en fibra, i que sigui rica en aliments frescos. I també són indispensables les vitamines, menjant molta fruita i verdura de temporada i proximitat, en tots els àpats del dia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT