PUBLICITAT

Toni Medina Cerveser i creador de Cervesa Alpha Andorra

«Som l’única cervesera d’Andorra que fa cervesa per a celíacs»

Per Carmen Salas

M. Núria Cendrós
M. Núria Cendrós

Toni Medina va arribar a Andorra el 1980 per treballar com a electricista, professió que encara exerceix i compatibilitza des del 2010, any en què la crisi el va animar a reinventar-se, amb la producció de la cervesa artesana Alpha Andorra, la primera d’aquest tipus que es va fer al Principat.

–Com van ser els inicis?
–Abans de començar a produir em vaig documentar bastant i poc després vam conèixer una empresa de Manresa que proveïa el material necessari i que tenia contactes a Alemanya pel tema de la maquinària i així vam començar al 2010, amb una petita producció de 25 litres i en un local a la Cortinada on vam obrir la primera cerveseria. Vaig aprendre molt sobre la marxa i amb els errors típics dels principiants.

–Què vol dir?
–Que una cosa és fabricar 25 litres i una altra molt diferent fer una producció important, els paràmetres canvien. A més, al principi em vaig centrar en el màrqueting i la comercialització i no vaig prestar tanta atenció a l’elaboració. Però dels errors s’aprèn i tan bon punt em vaig adonar, els vaig corregir. A partir del 2014 em vaig implicar molt més, vaig fer cursos de producció de cervesa artesana, vaig dirigir el negoci en solitari, i ens vam traslladar a Arinsal.

–Què diferencia la seva cervesa de la resta?
–Primer de tot, el llúpol amb què l’elaboro. Des que em vaig traslladar a Arinsal a finals del 2014 el planto allà, i actualment ja és 100% andorrà. Els primers esqueixos procedien de Lleó, el bressol del millor llúpol espanyol i que em queda més a prop. L’adaptació va ser molt bona i ràpida perquè la terra i l’aigua de muntanya són úniques. A banda, la malta la compro a Alemanya y Bèlgica, també de producció artesana.

–Quin tipus de cervesa és la cervesa Alpha?
–Elaborem de set tipus, una per cada parròquia, amb una gran varietat d’aromes i cossos. Faig des d’una cervesa rossa a una torrada fins a una negra. De les set que fem, el top 3 està format per les cerveses d’Ordino, la de Sant Julià de Lòria i la de la Massana. A més, des de fa dos anys, som l’única cervesera d’Andorra que fabrica cervesa apta per a celíacs.

–Com definiria el sabor de la seva cervesa?
–El sabor és fresc, aromàtic i molt senzill. Es pot prendre sola o acompanyant un aperitiu o àpat.

–Quina és la producció actual?
–Entre 300 i 500 litres cada dues setmanes. Podria fer-ne més però així controlo millor el resultat i el tracte que se li dona al producte. Es pot adquirir a la nostra cerveseria d’Arinsal, al Colmado Quílez, i en dues cerveseries de Sabadell, la meva ciutat natal.

–Alguna novetat?
–Faig produccions personalitzades per a casaments, batejos, aniversaris... La producció mínima és de 200 ampolles. Tot i que també en personalitzo de la producció habitual a partir de 12 ampolles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT