Xavier Cardete Soci fundador d’argos
«Volíem traslladar que els animals tenen una fidelitat indestructible»
El Xavier Cardete és biòleg de formació i treballa en el món de la gestió dels residus. Juntament amb dos companys, es van adonar que al Principat hi havia un dèficit en el tractament de les restes d’una mascota en traspassar, i per això van impulsar Argos, la primera incineradora d’animals de companyia d’Andorra.
–Com va sorgir el projecte?
–Gràcies a la nostra experiència professional i a fer una mica d’investigació, vam comprovar que tots els animals anaven a parar al centre de tractament de residus perquè eren classificats com a càrnics. Aleshores, vam començar a treballar amb Agricultura i Medi Ambient sobre la possibilitat de tirar endavant la incineradora perquè la normativa andorrana no acabava d’encaixar amb el que volíem fer, i després d’uns mesos vam poder resoldre aquesta qüestió burocràtica per tirar-ho endavant. Cal recordar que, abans, els propietaris que volien incinerar les mascotes havien d’anar a França o Espanya. D’aquesta manera, estem classificats com a serveis funeraris dedicats exclusivament a les mascotes, és a dir, als animals domèstics.
–Es van inspirar en alguna altra empresa?
–Ens vam emmirallar en una empresa del País Basc anomenada Anima i que és una incineradora de mascotes. Aquesta empresa és la nostra subministradora d’urnes funeràries, així que mantenim un lligam. Aleshores, el que vam fer va ser viatjar al País Basc i fer una estada de dos dies amb ells per veure com treballaven i replicar el seu model de negoci, adequant-lo evidentment amb les dimensions i necessitats d’Andorra.
–S’han posat en marxa ara?
–De fet, ja feia uns mesos que estàvem en funcionament. Vam agafar un local gran abans de l’estiu, que era bàsicament una sala gran i allà hi vam ubicar l’incinerador. D’aquesta manera, des que vam tenir els permisos que estem en funcionament, però ens hem presentat ara perquè ja hem acabat les obres per adequar l’espai, diferenciant una recepció, una sala de vetlla amb un vidre des d’on es pot veure com s’introdueix l’animal dins del forn, un lavabo… És a dir, que per dir-ho d’alguna manera, ara ja podem oferir un servei complet als clients.
–I d’on ve el nom d’Argos?
–Argos està inspirat en la mitologia grega, i més exactament, era el gos d’Ulisses. La mitologia explica que quan Ulisses va tornar a casa molt malmès després del viatge a Ítaca, l’únic que el va reconèixer va ser el seu gos, que tot i ser molt vellet i estar a punt de morir, va aixecar les orelles en veure’l arribar. Per tant, el que nosaltres volíem traslladar és que els animals, i en aquest cas els gossos, tenen una fidelitat indestructible, plogui, nevi o passi el que passi. Un gos és aquell company fidel que ens acompanya tota la seva vida, i que sempre està amb nosaltres. Fins i tot es volen mantenir amb els seus amos quan malauradament aquests els maltracten. Així que vam fer aquesta reflexió a partir d’aquesta història tan maca i amb aquest nom que ens va agradar tant.