PUBLICITAT

Marta Muñoz Membre de Mountain Trashers Andorra

«Tot va sorgir entre amics i l’hàbit de dur-nos una bossa»

Per Laia Bautista

«Tot va sorgir entre amics i l’hàbit de dur-nos una bossa»
«Tot va sorgir entre amics i l’hàbit de dur-nos una bossa»

Marta Muñoz és una de les representants  del grup Mountain Trashers Andorra, que promou el voluntariat de la recollida de brossa a diferents zones de muntanya del país. Muñoz és l’encarregada d’organitzar i preparar les sortides a més de publicitar-les per les xarxes socials.

–Per què va sorgir la iniciativa de crear el grup de Mountain Trashers Andorra?
–Aquest grup va sorgir per dos motius: d’una banda, l’Arnau Calvet, l’Alba Gomes, la Gemma Parramon i jo, som amics que ens agrada molt fer excursions a la muntanya. Tots quatre compartim l’hàbit de dur-nos una bossa per guardar les restes de les nostres deixalles, a més de recollir les que malauradament trobem d’altres visitants. Aquesta pràctica també la fèiem quan sortíem amb altres amics i quan vam veure que la gent del nostre entorn s’interessava per la neteja del medi natural, se’ns va ocórrer fomentar aquesta actitud a la resta de persones a les quals els agrada anar a la muntanya. D’altra banda, la inquietud que ens va impulsar a formalitzar el grup de neteja va ser perquè a tots quatre ens molestava que moltes zones de les muntanyes del Principat estiguessin molts cops brutes per culpa de persones que no tenen respecte per la natura. Així que tot això va sorgir entre amics i l’hàbit de dur una bossa.

–Per a comunicar-vos tenen un grup obert de WhatsApp. Els membres de la plataforma de missatgeria s’impliquen en participar?
–La veritat és que intentem ser bastant flexibles pel que fa al nombre de persones que puguin assistir a les recollides de brossa que proposem, però volem que sigui un projecte col·lectiu. Per aquest motiu l’única cosa que demanen als membres és que interactuïn sense embuts i que també proposin fer recollides de brossa, indiferentment de les que nosaltres.

–Tenen pensat que el grup esdevingui una associació?
–Sí, tot i que d’aquest tema qui s’encarregarà és l’Arnau Calvet, ja que també és la persona que gestiona la demanda d’elements de neteja amb els comuns i qui té més coneixement sobre aquest àmbit.

–Qui li va inculcar l’hàbit de recollir la brossa de la muntanya?
–Els meus pares van ser els que em van inculcar aquest hàbit des de petita. En diverses ocasions veia com els meus pares recollien la brossa que trobàvem per la muntanya i com m’insistien a guardar les deixalles en una bossa que dúiem i la importància de no deixar les restes escampades per la natura. Aquests petits actes es van anar convertint en un hàbit fins avui dia que ho faig per inèrcia. Créixer i viure al Principat m’ha fet aprendre de primera mà que quan vas a la muntanya, t’ho pots passar bé, però respectant-la. Aquestes experiències personals són amb les quals penso quan organitzo i assisteixo a aquestes neteges a la muntanya. A més, sempre tinc present una frase que em repetia el meu pare quan era petita: «Aquest espai exterior també és casa nostra, l’hem de cuidar de la mateixa manera que cuidem la nostra llar».

PUBLICITAT
PUBLICITAT