PUBLICITAT

Meritxell Blasi Directora de l’escola andorrana d’Ordino

«Vam veure que tothom té coses en bon estat i que no fa servir»

Per Lídia López

La Meritxell Blasi és directora de l’Escola Andorrana d’Ordino des del 2006. Enguany el centre ha estat premiat al 15è Concurs d’iniciatives ambientals pel projecte de La botiga d’intercanvis. 
 
–En què consisteix el projecte?
–La botiga d’intercanvis és un projecte que es va crear fa uns tres anys en el marc de la Comissió d’Escola Verda del centre. La botiga ha estat funcionant dos cursos, però s’ha vist interromput el seu funcionament per la pandèmia, ja que es feia impossible complir amb les mesures higièniques prescrites. Els usuaris són bàsicament els alumnes i els pares, però amb més proporció els alumnes, ja que segons l’edat del fill, els pares ja no venen tant a l’escola. I això es veu reflectit en els objectes que porten, perquè les joguines són els articles que més abunen i els que més agafen. El que trobo més interessant del projecte és que, pel que fa a l’intercanvi, no hi ha un valor econòmic als objectes. Una persona pot canviar un peluix per unes botes d’esquí, i això dona molt dinamisme. 

–Quins objectius té la botiga?
–La idea va sortir perquè estàvem treballant el consum sostenible, i vam veure que tothom té moltes coses a casa en bon estat i que no fa servir. Aleshores vam decidir que havíem de donar sortida a tots aquests objectes que nosaltres no fèiem servir, però que potser a algú altre li podrien interessar. I així va ser com es va començar a gestar el projecte, amb un primer any dedicat principalment a regular-ne el funcionament, buscar l’espai i donar-la a conèixer, i el segon curs ja va estar plenament activa.

–Aquesta acció forma part de la iniciativa d’Escoles Verdes. Quines altres activitats desenvolupen en aquest marc?
–Cada any ens plantegem accions, i algunes són esporàdiques d’un curs en concret i d’altres s’acaben consolidant, com per exemple la Brigada de Neteja. Ara tampoc s’està fent per la pandèmia, però feia uns quants anys que funcionava, i consisteixen en què tots els alumnes van passant a col·laborar en la neteja dels espais comuns i el voltant de l’escola. Perquè tot i que recalquem que les deixalles s’han de llençar als contenidors corresponents, sempre hi acaba havent alguna brossa a terra, i és una manera que els nens prenguin consciència que no sempre fem bé les nostres accions a l’hora de llençar les deixalles. A més, també hem participat al Clean Up Day i col·laborem al programa Phénoclim, sobre l’impacte del canvi climàtic a la muntanya.

–Què van sentir en rebre el reconeixement de les iniciatives mediambientals?
–Tots els de la Comissió vam estar molt contents perquè feia temps que no ens hi presentàvem, i tornar i guanyar dona molta satisfacció. I especialment perquè és un projecte que ens el creiem molt: pensem en el consum sostenible, en reutilitzar els objectes abans de comprar-ne de nous... Ens ha fet molta il·lusió. Ara hem de veure en què invertim els diners del premi. Probablement en alguna cosa per la botiga i després segur que els hi trobarem una bona sortida.

PUBLICITAT
PUBLICITAT