Jürgen Espejo Corredor de curses d'obstacles

«La cursa té fama de dura però hi pot participar qualsevol persona»

Per Carmen Salas

@mediarace.fotografia

Jürgen Espejo fa set anys que participa en el circuit de curses d’obstacles. Tant li agrada aquesta modalitat esportiva que l’any passat, juntament amb Guillermo Ariel López i Edu Salerno, dos corredors apassionats com ell per la muntanya i els obstacles, van decidir organitzar una cursa única, l’Olympus Race Andorra. La seva particularitat és que els corredors, a més de superar obstacles a la muntanya també ho fan al casc urbà d’Escaldes-Engordany.

–Per què van decidir crear aquesta cursa?
–Perquè a Andorra ja hi havia una cursa d’obstacles però crèiem que es podia millorar incloent-hi una part urbana, a més de la part de muntanya que ja existia, per apropar la part d’espectacle que té a la gent i fer-la més vistosa. Vam començar a donar-hi voltes al gener del 2020 però llavors va arribar la pandèmia i vam pensar que no es podria fer. Sortosament, al final es va poder celebrar al setembre amb més participació de la que ens esperàvem.

–Per què?
–Perquè de les 30 a 40 curses que hi ha al circuit espanyol, l’any passat pràcticament totes es van anul·lar i la gent en tenia ganes. Van venir els millors corredors espanyols i vam haver d’endurir les proves per la qualitat dels participants. Això ha fet que la cursa tingui fama de ser molt dura, i això és bo, però hi pot participar qualsevol persona amb una mínima preparació física. De fet, tenim dues modalitats, la competitiva i la party, que és per a principiants.

–Quines característiques té la cursa?
–Hi ha dues distàncies, una llarga de 13 quilòmetres i 25 obstacles, i una altra curta de set quilòmetres i 20 obstacles. Pel que fa als obstacles, hi ha de càrrega (troncs, pneumàtics i sacs), de suspensió, de corda, i diferents tipus d’estructures.

–Quin és l’obstacle més difícil de superar?
–Casualment és l’últim obstacle de la cursa, que té lloc al carrer dels Veedors, al costat del parc, i es tracta d’un tram d’uns 40 metres amb sis seccions diferents d’obstacles de suspensió. És tot un repte. I al final hi ha un obstacle molt complicat que no hi ha acorrentcap cursa més, perquè és una creació nostra. És la cirereta del pastís.

–Quina previsió de participants tenen?
–L’any passat, pel tema de la Covid-19, ens van fer limitar la participació a 300 persones i ho vam aconseguir. Aquest any esperem arribar als 500 participants i anar creixent any rere any. De moment el primer cap de setmana que vam obrir inscripcions es van apuntar 100 persones. No podem estar més contents.

–I per què van decidir fer l’Olympus Race Andorra a Escaldes?
–Perquè els tres socis som o vivim a Escaldes, és on vam començar a donar voltes a la idea i a més, el comú va creure en nosaltres i en la cursa des del primer moment i sempre ens ha donat suport. De fet, és el nostre major patrocinador, tot i que també tenim de privats. Estem molts satisfets.