PUBLICITAT

Anna Lluch Fallaire Major de les Valls d'Andorra

«La primera vegada és la prova que pots posar-te sota el foc»

Per Alba Llacuna

Anna Lluch en plena acció com a fallaire
Anna Lluch en plena acció com a fallaire

Després d’un any sense poder escollir la persona per ocupar el càrrec de fallaire major a causa de la Covid, aquest 2021, les entitats van poder recuperar aquest costum amb una jornada de germanor. Anna Lluch va trobar l’argolla i, per tant, serà declarada fallaire major de les Valls d’Andorra. 
 
–Ha estat escollida com a fallaire major, que comporta aquesta designació?
–Molta responsabilitat, ja que només es pot ocupar una vegada. Un doble repte, per un costat, representar a tots els grups de fallaires d’Andorra i, per l’altre, estar present a la Taula Nacional de les falles de les Valls d’Andorra.

–Era un càrrec que buscava amb il·lusió o li ha arribat de sobte?
–Em feia molta il·lusió poder assumir el càrrec, però tampoc me l’esperava. Aquest era el segon any que optava a fallaire major; l’any passat ja volia ser fallaire major, però va trobar abans l’argolla un altre equip, concretament el de Ferran Brasó, que ha estat desenvolupant aquesta funció els darrers dos anys.

–Precisament, avui 23 de juny, revetlla de Sant Joan on el foc és el protagonista, agafa el relleu de Ferran Brasó, què espera d’aquest dia tan assenyalat?
–Imagino que serà molt emocionat que et passin l’argolla i la capa. Fa molta il·lusió poder rodar allà davant de tothom. Només espero gaudir al màxim del dia i recordar-lo per sempre.

–Quines accions durà a terme durant aquest any de mandat?
–Estar a la Taula Nacional amb la resta de col·lectius i si sorgís l’oportunitat de fer una sortida a fora del país, amb altres grups del Pirineu, mirar de ser-hi present. Res fora del que s’ha fet fins ara.

–Quina és la situació actual dels fallaires al Principat?
–Com que no s’ha pogut dur a terme cap mena d’activitat l’any passat, aquest any els fallaires tenim més ganes de rodar que mai, encara que sigui en moments molt puntuals. Es té l’espina clavada de no haver pogut rodar en tot l’any passat i la gent s’ha bolcat molt més; està molt predisposada i amb moltes ganes.

–Quina és la impressió que té una persona en veure’s envoltada de foc?
–Sobretot impressió; t’impressiona i tens respecte, però no por. Un cop comences i et veus envoltat amb la bola de foc, ja saps que ets capaç de fer-ho molts més cops. La primera vegada és la prova de què ets capaç de posar-te sota el foc; si et fa por o tens por als petards, ja no t’hi poses.

–A Anna Lluch, ser fallaire li ve de tradició familiar?
–No. Fa sis anys que rodo i va ser pels amics que em van animar a provar-ho, a banda, del fet que m’agrada tot el que està relacionat amb la cultura popular,  i formo part de diferents entitats com l’esbart. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT