PUBLICITAT

Marc Font Enginyer forestal

«Es tracta que la gent entengui la importància dels insectes»

Per Lídia López

El Marc Font és enginyer forestal i, entre les tasques que desenvolupa, fa pedagogia ambiental. És a dir, sensibilitza la població i fa divulgació per tal de resoldre les manques de coneixement al voltant de les ciències del medi ambient. I, d’entre aquestes activitats, va oferir un taller per fer un hotel d’insectes amb la comissió gestora de la vall del Madriu-Perafita-Claror.
 
–En què va consistir el taller?
–Va ser un encàrrec de la comissió gestora de la vall del Madriu-Perafita-Claror, que fa molt d’esforç en fer divulgació, i ens va demanar fer un taller que abracés la dimensió dels insectes, que són els grans desconeguts. El món dels insectes, que es coneix com a ciència de l’entomologia, és enorme, una disciplina molt complexa, i amb molt per descobrir. Així, en la dinàmica de l’hotel d’insectes, vam posar en valor algunes classes d’insectes que tenen una importància molt rellevant quant a la biodiversitat, i bàsicament va consistir a preparar un espai on poder-los acollir, facilitar-los part del seu cicle biològic i afavorir que hi puguin passar l’hivern.

–Ens pot mencionar insectes que desenvolupin una aportació rellevant? 
–Aprofitant un vox populi que es coneix molt bé: les abelles. Tothom sap la importància de les abelles com a pol·linitzadors i actualment hi ha un problema molt greu amb aquests insectes, perquè estan desapareixent a marxes forçades i no s’acaba d’entendre ben bé el perquè. De fet, sovint només coneixem les abelles de la mel, que és un tipus dels 20.000 diferents que hi ha al món. Aleshores, amb aquests hotels habilitem un espai especialment pensat pels altres tipus d’abelles, que en diuen solitàries perquè no viuen en grup. En concret, es fan uns forats en una fusta perquè, de cara a l’hivern, elles hi entrin i tapin l’entrada amb una terrissa per aïllar-se del fred i fins a la primavera, quan tornen a sortir i reinicien el cicle. Un altre insecte interessant d’acollir són les marietes, que són un aliat boníssim pels agricultors pel que fa a la lluita biològica i poden contribuir a anar transitant, cap a una agricultura més ecològica.

–On es poden ubicar aquestes casetes?
–El millor lloc per aquest tipus d’estructura és a prop d’horts i zones de fruiters, però també poden estar en balcons i terrasses. De fet, en zones urbanes és on aquestes estructures tenen més sentit, perquè hi ha una escassetat brutal d’espais verds i situes als insectes en la tessitura de trobar un lloc on tot és formigó. Pot ser en llocs com Andorra, que tenim més entorn verd, no veurem tan ocupat l’espai, però no es tracta només de la finalitat pràctica, sinó que la gent entengui la importància dels insectes i que sàpiga què pot fer per intentar ajudar-los.

–Hi ha algun recurs disponible per saber com fer un d’aquests hotels?
– A la vall del Madriu, el nostre hotel d’insectes està acompanyat d’un plafó informatiu que explica què podem trobar a l’espai i també un petit receptari sobre com reproduir aquest hotel a casa a través de tres simples passos. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT