PUBLICITAT

Lluïsa Hurtado Presidenta de l'associació Creuem Fronteres

«Tinc pendent una reunió per tornar a acollir els nens sahrauís»

Per Alba Llacuna

La presidenta de l'associació Creuem Fronteres, Lluïsa Hurtado
La presidenta de l'associació Creuem Fronteres, Lluïsa Hurtado

La Covid va paralitzar totes les activitats; les associacions, a poc a poc, van reprenent les seves accions com Creuem Fronteres. Amb Lluïsa Hurtado al capdavant, la presidenta fa un repàs a l’actualitat de l’entitat i els projectes de futur.
 
–Acaben de participar en la Diversitat Cultural amb tatuatges de henna, en el que ha estat la represa de les activitats de les associacions. Com va anar?
–Va anar pitjor del que esperàvem. Entre setmana és complicat, la gent treballa i no està tan oberta a dur a terme activitats després de la jornada. Vam fer tres tatuatges amb henna i ja està. Sap greu perquè ho fas per intentar que la gent s’animi, però la situació no ajuda.

–Ho comentava abans, la Covid no ajuda. Com ha afectat a l’entitat?
–A les associacions, en general, ha afectat i molt, ja que no es podien fer les activitats i les reunions, en no poder ser presencials, també ha fet que costi més que la gent s’impliqui. A més, a títol econòmic també ha afectat, les aportacions econòmiques han baixat, ja que com no hi havia activitats, no hi ha ajudes. D’altra banda, el teixit associatiu andorrà és força complicat i costa; no sé exactament perquè, però és veritat que som una societat de casa a la feina i de la feina a casa i ens costa molt sortir. Les rutines estan molt marcades en la societat andorrana i és complicat trencar-les.

–Una de les activitats més importants de l’entitat era l’arribada dels infants sahrauís a l’estiu. Com està el tema?
–Aquest serà el quart estiu que els nens no venen a Andorra perquè no s’ha fet mai cap conveni entre el Govern d’Andorra i el govern espanyol perquè els nens puguin entrar a Andorra. Els infants sahrauís segueixen venint i van tot el territori espanyol, inclús a la Seu, però no poden entrar a Andorra per la manca d’aquest conveni. Per tal de resoldre-ho, jo tenia previst fer una trobada amb un representant del Front Polisario i el Govern d’Andorra per mirar de desencallar la situació i reactivar l’acollida.

–Va ser arran d’aquesta situació que es va posar en marxa la caravana solidària?
–Exacte, com ho vam saber amb temps, vaig proposar a la junta d’anar allà i portar l’ajuda humanitària. Vam fer la primera caravana solidària el 2019 que va ser un èxit. A partir d’aquí, la pandèmia ho ha acabat de complicar tot.

–A banda de la reactivació de l’escollida dels infants sahrauís, quins altres projectes tenen en ment?
–Hem començat amb la Diversitat Cultural, que per reprendre l’activitat ja va bé, i tenim pensat de cara al mes de desembre, quan se suposa que la situació estarà millor i es podran fer més coses, portar al país una persona del món de la música i així acabem d’arrencar. Tot i això, el tornar a acollir els nens sahrauís i la caravana solidària són els nostres dos projectes principals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT